ГоловнаПолітика

Рада прийняла законопроект про нацбезпеку в першому читанні

Його підтримали 265 народних депутатів.

Рада прийняла законопроект про нацбезпеку в першому читанні
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада прийняла в першому читанні президентський законопроект №8068 про національну безпеку.

Його підтримали 265 народних депутатів.

Законопроект представляв секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов. Він повідомив, що цей документ був напрацьований разом з експертами НАТО та країн Заходу. "Його прийняття має стати суттєвим кроком на шляху впровадження стандартів Північноатлантичного альянсу в Україні", - наголосив він.

У законопроекті дається визначення таких термінів, як військовий конфлікт, збройний конфлікт, національна безпека, загрози національній безпеці, національні інтереси, сили безпеки, сили оборони тощо. Також у ньому закріплені правові основи і принципи державної політики в сфері нацбезпеки й оборони, фундаментальні національні інтереси України, серед яких забезпечення державного суверенітету і територіальної цілісності, інтеграція України в європейський політичний, економічний, правовий простір, членство в ЄС і в НАТО.

Законопроект визначає склад сектора безпеки і оборони та правовий статус основних органів, що входять до його складу, а також управління та координацію у сфері національної безпеки.

Також регулюється планування в сфері нацбезпеки і оборони, визначаються основні документи довгострокового планування: Стратегія національної безпеки України, Стратегія воєнної безпеки України, Стратегія громадської безпеки та цивільного захисту України, Стратегія розвитку оборонно-промислового комплексу України, Стратегія кібербезпеки України, Національна розвідувальна програма.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram