ГоловнаПолітика

НАТО визнало прагнення України до членства в альянсі

Раніше альянс вважав, що Україна "не має формальних устремлінь до членства".

НАТО визнало прагнення України до членства в альянсі
НАТО
Фото: emigrant-ussr.ucoz.ru

Блок НАТО визнав прагнення України до набуття повноцінного членства в цій організації.

Про це повідомляє офіційний сайт альянсу в розділі, присвяченому розширенню НАТО.

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе в фейсбуці повідомила, що зміни на сайті блоку були внесені в п'ятницю ввечері після її розмови з заступником генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер.

"Так, нарешті ввечері офіційний сайт НАТО стверджує, що на сьогодні чотири країни, включаючи Україну, заявили про свої наміри стати в майбутньому членами Північноатлантичного Альянсу. Від визнання амбіцій - до членства довгий шлях перш за все внутрішньої роботи, але ми можемо його успішно пройти, якщо будемо цілеспрямовано змінювати країну відповідно до демократичних, соціальних, економічних, політичних і, звичайно, військових принципів і підходів НАТО", - написала Климпуш- Цинцадзе.

Як повідомляється на сайті НАТО, на цей час чотири країни-партнери задекларували своє прагнення до членства в НАТО: Боснія і Герцеговина, Грузія, Македонія і Україна.

"Країни-аспіранти" - це країни, які задекларували інтерес в приєднанні до Альянсу. Вони отримують запрошення приєднатися до інтенсифікованого діалогу з НАТО щодо їх прагнення до членства і пов'язаних з цим реформами, пояснюють в альянсі.

Досі в НАТО відмовлялися офіційно визнати прагнення України до набуття членства в НАТО. До вчорашнього дня на сайті НАТО стверджувалося, що Україна "не має формальних устремлінь до членства".

Також оновлено розділ сайту НАТО, присвячений Україні. У нього додали блок про рішення Верховної Ради від 8 червня 2017 року щодо членства в НАТО як стратегічної мети України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram