ГоловнаПолітика

Порошенко оголосив про ліквідацію кризової ситуації з газом

"Зараз ми маємо різке збільшення постачання газу з Європейського Союзу".

Президент Петро Порошенко оголосив про ліквідацію кризової ситуації з газом.

"Критична ситуація, яка виникла з постачанням газу... вже позаду. Зараз ми маємо різке збільшення постачання газу з Європейського Союзу, з Польщі, Словаччини, Угорщини. Весь дефіцит станом на 10:20 повністю покритий", - заявив він у суботу вранці.

Фото: president.gov.ua

Президент зазначив, що важливу роль в ліквідації дефіциту зіграла акція #прикрути, завдяки якій споживання газу за добу скоротилася на 25 млн кубометрів.

"Я дуже вдячний українцям за національну солідарність, яку вони виявили вчора, відгукнувшись на заклик про скорочення споживання газу. На 25 мільйонів кубічних метрів газу Україна скоротила споживання вчора. Це 14% загального обсягу споживання", - заявив Порошенко.

Фото: president.gov.ua

Президент також пояснив, чому взагалі виникла кризова ситуація, якщо Україна вже два роки не закуповує російський газ. Він нагадав, що згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу "Нафтогаз" зобов'язаний імпортувати певну кількість газу з Росії. Виконуючи це рішення, українська компанія перерахувала авансовий платіж за березень, але за 15 хвилин до початку місяця Росія відмовилася постачати газ.

"За 15 хвилин до 1 березня, коли повинне було початися постачання газу, нам повідомили, що газу не буде. Саме тому вчорашні дії були настільки необхідні. На сьогодні у нас стабілізувалася ситуація з постачанням газу. У нас достатньо газу в підземних сховищах - на 2 млрд кубів більше, ніж минулого року", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, з 2 березня в Україні був введений п'ятиденний національний план дій щодо економії газу у зв'язку зі зривом постачання з Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram