ГоловнаПолітика

Кримськотатарського активіста засудили до двох років умовно за коментар у фейсбуці

Підставою стали слова "Крим був, є і буде Україною".

Кримськотатарського активіста засудили до двох років умовно за коментар у фейсбуці
Сулейман Кадыров
Фото: Крым. Реалии

Підконтрольний Кремлю Феодосійський міський суд 1 березня оголосив вирок кримськотатарському активістові Сулейману Кадирову. Суд засудив його до двох років умовно із забороною здійснення публічної діяльності на той самий термін.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Сулеймана Кадирова визнано винним у публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії за коментар у фейсбуці: "Крим - це Україна. Завжди була, є і буде". Суддя Анастасія Шаповал заявила, що "Крим є частиною Росії, яка зобов'язана захищати свою цілісність".

28 лютого російський прокурор запросив три роки умовно і заборону займатися публічною діяльністю Сулейманові Кадирову.

У жовтні 2016 року російські силовики прийшли з обшуком у будинок Кадирова, вилучили в нього ноутбук і телефон. Кримінальну справу проти Кадирова порушили 11 жовтня 2016 року за підозрою в сепаратизмі.

За версією звинувачення, Кадиров у березні 2016 року зробив репост відеоролика якогось Дем'яна Дем'янченка, який назвався кримським татарином із Сімферополя і заявляв про створення батальйону "Крим" для звільнення непідконтрольних частин Донецької та Луганської областей України. Через кілька місяців під репостом з'явився коментар від Кадирова, в тому числі зі словами "Підтримую, Крим був, є і буде Україною". Проти нього було порушено справу за статтею 280.1 Кримінального кодексу Росії. Звинувачення базується на експертизі, проведеній експертами ФСБ, які доводять, що в коментарі Кадирова є заклик до порушення територіальної цілісності Росії.

Сам Кадиров каже, що кримінальна справа - це провокація спецслужб у відповідь на його активну громадянську позицію і правозахисну діяльність.

Раніше за звинуваченням у публічних закликах до сепаратизму в Криму були засуджені журналіст Микола Семена і один з лідерів забороненого в Росії Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram