ГоловнаПолітика

Посада міністра оборони України стане цивільною

Посада начальника Генштабу і головнокомандувача ЗСУ буде розділена.

Посада міністра оборони України стане цивільною
Фото: mil.gov.ua

Законопроект №8068 "Про національну безпеку", внесений до парламенту 28 лютого, передбачає, що міністра оборони і його заступників призначатимуть із числа цивільних осіб.

Зараз майже всі посади в Міноборони займають військові. Єдиний виняток - перший заступник міністра Іван Руснак, який звільнився із ЗСУ 2010 року, але перед цим він віддав армії понад 40 років свого життя. Міністр оборони України - генерал армії Степан Полторак.

Також документ передбачає розподіл посад начальника Генерального штабу і головнокомандувача Збройних Сил. Ба більше: начальник Генштабу підпорядковуватиметься головнокомандуючому.

Головнокомандувач стане найвищою військовою службовою особою в Збройних Силах, його буде призначати на посаду і звільняти президент країни. Головнокомандувач буде підпорядковуватися президенту і міністру оборони.

Головнокомандувач Збройних Сил буде відповідати за готовність до виконання покладених завдань і за безпосереднє військове керівництво й управління застосуванням армії, а також переданими в його підпорядкування силами і засобами інших складових сил оборони.

Генеральний штаб буде головним органом військового управління з планування оборони держави, координації та контролю за виконанням завдань у сфері оборони органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та силами оборони.

Начальника Генштабу буде призначати і звільняти президент за поданням міністра оборони України.

Зараз посаду начальника Генерального штабу і головнокомандувача Збройних Сил займає генерал Віктор Муженко.

Нагадаємо, що законопроект №8068 визначено як невідкладний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram