ГоловнаПолітика

Україна подала в Міжнародний арбітраж меморандум щодо порушення Росією Конвенції ООН з морського права

Захищати інтереси нашої країни буде заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

Україна подала в Міжнародний арбітраж меморандум щодо порушення Росією Конвенції ООН з морського права
Фото: president.gov.ua

Україна подала позов до Міжнародного арбітражного суду проти Росії щодо порушення Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Про це повідомляють на сайті президента.

"Інтереси України повинні належним чином бути захищені в Міжнародному Суді ООН", - наголосив Петро Порошенко і підписав розпорядження.

Згідно з документом, захищати інтереси нашої країни буде заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

Президент зауважив, що Україна "зробила безпрецедентну роботу щодо захисту своїх юридичних позицій".

"Сьогодні - черговий етап. Ми підготували розпорядження про представництво України під час розгляду Арбітражним трибуналом Конвенції ООН з морського права з абсолютно чіткої позиції захисту інтересів України в зв'язку з порушенням Російською Федерацією суверенних прав України в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці", - сказав Порошенко. Президент зазначив, що своїми діями Москва завдала економічним інтересам України серйозної шкоди, зокрема - ведеться видобуток корисних копалин, створюються суттєві негативні екологічні, інфраструктурні, транспортні наслідки через будівництво Керченського моста без дозволу України.

Окремо Порошенко підкреслив, що "не йдеться про розгляд питання українського суверенітету над Кримом".

"Це питання тверде, беззаперечне і ніхто його під сумнів не ставить. Ідеться про те, що ми повинні захищати на кожному напрямку економічні інтереси Української держави, і приватних інвесторів, чия власність у Криму була конфіскована", - зазначив він.

Олена Зеркаль, своєю чергою, зазначила, що Меморандум, який уже сьогодні буде передано до Гааги, означає правові рамки претензій щодо порушень прав України згідно з Морською конвенцією. Вона також додала, що арбітраж встановив конкретні часові терміни - коли і що має бути подано. Голова МЗС Павло Клімкін зазначив, що цей Меморандум є результатом трирічної роботи міжнародної команди, яка включає відомих міжнародних експертів, юристів, учених. Документ містить близько 500 додатків. Він додав, що цей Меморандум став першим, а в червні буде підготовлено також меморандуми щодо конвенції про заборону расової дискримінації і про заборону фінансування тероризму.

"Те, що ми робимо, - це комплексна юридична спроба дістати Росію по всьому юридичному фронту. І головне, що Росія отримає не тільки покарання за порушення прав, Росія ще й за це заплатить", - сказав Клімкін.

Нагадаємо, в своєму позові Україна вимагає від РФ припинити порушення своїх прав, включаючи права на природні ресурси континентального шельфу, в тому числі на шельфі, що прилягає до анексованого Криму, а також компенсувати завдані збитки. МЗС очікує, що трибунал розгляне позов до 2019 року. Оцінки розміру компенсації робитимуть експерти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram