ГоловнаПолітика

ОБСЄ не брала участі в розробці законопроекту про Антикорупційний суд

Участь брали окремі експерти, котрі раніше залучалися до роботи над проектами ОБСЄ.

ОБСЄ не брала участі в розробці законопроекту про Антикорупційний суд
Фото: 112.ua

Організація з безпеки і співпраці в Європі не брала участі в розробці законопроекту про Антикорупційний суд, який було зареєстровано у Верховній Раді 23 грудня. Про це в коментарі LB.ua заявив експерт ОБСЄ щодо судової реформи Олександр Водянніков.

"Експертів, котрі згідно з повідомленням на сайті Адміністрації Президента України брали участь у розробці законопроекту про Вищий антикорупційний суд, залучали минулого року в рамках проектної діяльності Координатора проектів ОБСЄ в Україні для розробки концепції законопроекту про Антикорупційний суд, з якої почалася робота неформальної робочої групи міжнародних донорів і громадянського суспільства щодо принципів створення Антикорупційного суду. Пан Заєць і пан Сердюк - висококласні фахівці, ми були задоволені їхньою роботою, і нам дуже приємно, що вони не залишили цей напрямок і після. Ми залучаємо провідних національних експертів для вирішення певних питань і розробки певних нормативних актів. Вони дійсно були нашими експертами і залишаються в списку експертів (ростері) нашої організації. Але ми як організація не брали участі в розробці законопроекту", - сказав він.

Експерт Олександр Водянніков також стверджує, що не бачив тексту законопроекту, тому говорити про те, чи відповідає він нормам, які прописані у висновках Венеціанської комісії не може.

Він висловив надію, що в законопроекті буде враховано позиції неформальної робочої групи міжнародних донорів, викладені в Спільному баченні щодо основних принципів створення Вищого антикорупційного суду в Україні від 15 травня 2017 року та рекомендації Венеціанської комісії.

Нагадаємо, 23 грудня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект про Антикорупційний суд, але тексту законопроекту на сайті досі немає.

Перед цим проект закону Петру Порошенку представила група експертів. Зокрема, вчені Анатолій Заєць і Валентин Сердюк, яких представили як експертів ОБСЄ. Анатолій Заєць заявив, що законопроект розроблено на основі концепції, яку запропонували експерти під егідою ОБСЄ після ретельного експертного відбору фахівців, котрі добре розбираються в цьому предметі.

Деяких експертів насторожили слова експерта Романа Яковлєва, який працював над законопроектом про те, що, відповідно до документа, Рада міжнародних експертів під час відбору суддів в АС може давати свій висновок про невідповідність судді, але ВККС зможе подолати цей висновок 11 голосами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram