ГоловнаПолітика

NewsOne отримав попередження за трансляцію фейковий слухань в Конгресі

Засідання проходило за участю нардепа Тарути.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення 21 грудня оголосила попередження ТОВ "Новини 24 години" (телеканал NewsOne) за трансляцію фейкового засідання Комітету з фінансових питань Конгресу США. Про це пише "Укрінформ".

Перевірка Нацради встановила, що 25 вересня 2017 року в ефірі NewsOne вийшли кілька сюжетів про це засідання. Безпосередню участь у ньому взяли народний депутат України Сергій Тарута і колишній співробітник НБУ Олександр Завадецький. Як пізніше з'ясувалося, жодного засідання Комітету у справі НБУ не проводилося.

Поширення недостовірної інформації є порушенням вимог статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Крім того, за висновком Незалежної медійної ради, телеканал NewsOne у цьому випадку допустив порушення стандартів точності, достовірності та збалансованості подачі інформації і свідомо ввів в оману своїх глядачів.

Телеканал себе винним не вважає. У поясненні керівництва NewsOne, яке надійшло в Нацраду, зазначено, що 25 вересня знімальна група телеканалу перебувала у Вашингтоні, де "висвітлювала подію, пов'язану з обговоренням народним депутатом Сергієм Тарутою з діючими і колишніми можновладними особами Сполучених Штатів, як це було проанонсовано самим нардепом". Дослівне цитування заяв народних депутатів України не є порушенням.

Незважаючи на це, після тривалого обговорення Нацрада ухвалила оголосити попередження телеканалу NewsOne, вказавши на неприпустимість порушень чинного законодавства в подальшому.

Нагадаємо, що NewsOne, анонсуючи цю трансляцію, писав так: "Про корупцію в НБУ дізнаються найвищі кола США - спеціальний комітет Конгресу США з фінансових питань. Тільки завдяки системній роботі команди, яка збирала докази корумпованості головних чиновників Нацбанку, сильні світу цього дізнаються про це".

Жодного члена Конгресу на цьому заході не було. Зустріч пройшла в підвальному приміщенні будівлі Конгресу, яке орендував конгресмен Рон Естес на прохання лобіста Конні Мака. Сам Естес туди не прийшов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram