ГоловнаПолітика

Суд остаточно відмовив в екстрадиції Фірташа в Іспанію (оновлюється)

Кілька днів тому Верховний суд Австрії призупинив рішення про екстрадицію Фірташа у США.

Суд остаточно відмовив в екстрадиції Фірташа в Іспанію (оновлюється)
Архив
Фото: kyivpost

Сьогодні Апеляційний суд Відня на засіданні, яке почалося о 10:00 за місцевим часом, ухвалив остаточне рішення про відмову Іспанії в екстрадиції українського бізнесмена Дмитра Фірташа. Суд відхилив апеляцію прокуратури і підтвердив рішення суду першої інстанції про відмову в екстрадиції в Іспанію через відсутність складу злочину, місця і часу. Рішення остаточне і не підпадає під оскарження.

14 грудня Верховний суд Австрії призупинив рішення про екстрадицію Фірташа у США і направив запит про законність рішення про його екстрадицію до Суду Європейських співтовариств у Люксембурзі.

Тож Фірташ залишиться на території Австрії щонайменше до отримання вердикту люксембурзького Суду Європейських співтовариств.

Оновлення 13:15. В ексклюзивному коментарі LB.ua адвокат Дмитра Фірташа Дітер Бомдорфер так прокоментував сьогоднішнє рішення суду: «Суд постановив відмовити іспанському запиту на екстрадицію, тому що він не відповідає вимогам до таких документів ні за формальними ознаками, ні по суті».

Бомдорфер також додав, що сьогоднішнє рішення Апеляційного суду Відня є остаточним і обов'язковим для виконання без можливості подачі апеляції.

Оновлення 15:19. Доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського університету імені Тараса Шевченка Микола Гнатовський зазначив, що суд ретельно перевіряє всі ті критерії, які необхідно виконати для екстрадиції.

«Цих критеріїв досить багато. Якщо суд має обґрунтовані сумніви в чому-небудь - то він повинен переконатися. Тобто це дуже добре, що процедура ґрунтовна там. Якщо, на думку суду, злочину немає, наприклад, з погляду здорового глузду, подія точно не могла відбутися, на думку суду - то це причина для того, щоб відмовити в екстрадиції. Суду треба довіряти завжди. Суд повинен бути органом, який апріорі викликає довіру», - каже Гнатовський.

Оновлення 15:40. На думку політичного експерта, директора Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталія Кулика, в Австрії поступово формується консолідована позиція суддів про те, що це (справа Фірташа - ред.) - радше політична справа. Так він прокоментував LB.ua відмову Апеляційного суду Відня в екстрадиції Дмитра Фірташа в Іспанію, а також припинення Верховним судом Австрії рішення про його екстрадицію у США і передачу запиту про законність цього рішення в Суд Європейських співтовариств у Люксембурзі.

«Дуже схоже на те, що в Австрії поступово формується консолідована позиція суддів про те, що це (справа Фірташа - ред.) - радше політична справа. Рішення Верховного суду свідчить про те, що фактично екстрадиції не відбудеться найближчим часом, а може, навіть і в найближчі роки. Сьогоднішній же суд показує, що на цей момент можна говорити про істотний виграш Фірташа», - вважає Кулик.

«Сьогоднішнє рішення Апеляційного суду Відня каже про те, що у звинувачення не все гаразд із доказовою базою і все більше і більше суддів в Австрії вважають, що йдеться радше про політичну справу, а не кримінально-корупційну. Особливо щодо передачі справи в суд Європейських співтовариств Люксембургу - там, як відомо, розглядають справи щодо передусім розставлення крапок над «і» в питаннях політичного переслідування, питаннях кримінального правосуддя і дотримання процесуальних норм щодо дій тих чи інших громадян», - зазначив політолог.

На його думку, існує ймовірність того, що питання екстрадиції Фірташа скоро взагалі буде зняте з порядку денного.

«Швидше за все, основна справа також буде або переформатована, або американським прокурорам доведеться шукати якісь інші аргументи для екстрадиції Фірташа у США. Зараз я бачу, що рішення австрійських судів фактично ставлять величезну перешкоду на шляху до екстрадиції. А якщо в Люксембурзі в результаті ще й буде прийнято рішення на користь Фірташа, я думаю, питання екстрадиції буде взагалі остаточно знято», - вважає Віталій Кулик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram