ГоловнаПолітика

Яценюк: до наступних виборів Рада може забезпечити європейську модель парламентсько-президентської республіки

Лідер "НФ" звернувся до партнерів по коаліції і персонально до Петра Порошенка.

Яценюк: до наступних виборів Рада може забезпечити європейську модель парламентсько-президентської республіки
Арсений Яценюк
Фото: Макс Требухов

До наступних виборів Верховна Рада України може забезпечити повну європейську модель парламентсько-президентської республіки, вважає лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк.

Про це він заявив на з'їзді партії в Києві, повідомляється на сайті політсили.

"Для того, щоб всі інститути держави функціонували, повинна бути система стримувань і противаг", - підкреслив Яценюк. - Зміна закону про Кабінет Міністрів, як і приведення у відповідність з Конституцією всіх повноважень Президента, - це те, що може зробити цей парламент".

Лідер "НФ" звернувся до партнерів з парламентської коаліції і персонально до Петра Порошенка.

"Ми можемо це зробити. Ми можемо забезпечити до наступних президентських і парламентських виборів європейську модель парламентсько-президентської держави. Країна не може залежати від прізвищ президента, прем'єра, членів коаліції. Країна повинна залежати тільки від інститутів. Ми будуємо країну для своїх дітей. А ці інститути повинні бути підзвітні народу", - зазначив Яценюк.

Щодо повноважень прем'єр-міністра він зазначив, що "воно одне".

"Прем'єр-міністр України, згідно із законом, самостійно має право тільки призначити і звільняти свого керівника апарату. Як може функціонувати виконавча вертикаль влади з такими повноваженнями? Як можна ефективно втілювати державну виконавчу політику?", - запитав Яценюк.

Нагадаємо, раніше Яценюк заявив, що "Народний Фронт" братиме участь і у парламентських, і у президентських виборах у 2019 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram