ГоловнаПолітика

Глава МЗС Польщі демонстративно відмовився відвідати музей-меморіал жертв окупаційних режимів у Львові

Міністру не сподобалася позиція директора "Тюрми на Лонцького" про те, що Польща в 1918 році окупувала Західну Україну.

Глава МЗС Польщі демонстративно відмовився відвідати музей-меморіал жертв окупаційних режимів у Львові
Фото: Радио Свобода

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, перебуваючи у Львові з офіційним візитом, відмовився відвідати Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" через позицію його директора про те, що Польща 1918 року окупувала Західну Україну.

Як передає Радіо Свобода, Ващиковський поклав квіти до пам'ятника жертвам комуністичних злочинів біля "Тюрми на Лонцького". У програмі було відвідування музею, але польський міністр розвернувся на вході.

"Міністр запитав у мене, чи була Західна Україна окупована в 1918 році. Я відповів, що так, що це була окупація. Потім він різко розвернувся з порога і не зайшов до музею. Це було, на мою думку, зроблено навмисне, це умисний політичний крок", - прокоментував директор музею Руслан Забілий.

Раніше 5 листопада Вітольд Ващиковський заявив у Львові представникам польських медіа, що Польща очікує від України реальних кроків українсько-польського примирення в питаннях спільного історичного минулого. Він заявив, що українські пам'ятники, встановлені в Польщі незаконно, без згоди польської влади, слід визнати нелегальними, а їх демонтаж залежить від місцевого самоврядування.

При цьому польський міністр прямо не відповів на запитання про польські пам'ятники, встановлені в Україні самовільно, без згоди української влади і без дотримання українського законодавства. За інформацією Українського інституту національної пам'яті, в Україні близько 150 таких пам'ятників, зокрема елементи на польському меморіалі на Личаківському кладовищі у Львові.

За останні роки Інститути національної пам'яті України і Польщі провели п'ять форумів - зустрічей істориків, де обговорювалися складні питання спільної історії. Однак, за словами міністра Вітольда Ващиковського, результату цієї роботи на сьогодні немає.

Раніше повідомляли, що Польща може заборонити в'їзд українцям, які дотримуються вкрай антипольських позицій у питаннях трактування спільної історії.

Нагадаємо, влітку Ващиковський заявив, що Україна не вступить у Євросоюз, якщо буде героїзувати Степана Бандеру. Таку саму заяву раніше робив лідер владної в країні партії Ярослав Качинський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram