ГоловнаПолітика

У Криму скасували вирок Балуху

Українець залишається під вартою.

У Криму скасували вирок Балуху
Владимир Балух
Фото: facebook.com/crimeahrg

"Верховний суд Криму" скасував вирок українцеві Володимиру Балуху і направив справу для повторного розгляду до суду першої інстанції, але вже в іншому складі.

Як пише журналіст Антон Наумлюк у фейсбуці, рішення було прийнято з ініціативи прокурора. Суддя Роздольненського районного суду Марія Бедрицька, яка засудила Балуха на три роки і сім місяців позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні боєприпасів і вибухових речовин, раніше розглядала звинувачення проти нього за ст. 319 КК РФ - образа представника влади. Це автоматично тягне підозру в особистій зацікавленості судді в результаті справи, тож Бедрицька повинна була взяти самовідвід. Сторона захисту під час процесу в Роздольному вказувала на це і подавала клопотання про відвід судді, але Бедрицька виходити зі справи відмовилася. Сьогодні прокурор на тій самій підставі зажадав відправити справу Балуха на повторний розгляд іншим складом суду.

Однак Балуха судили вже стільки разів, що всі три судді Роздольненського районного суду, які розглядають кримінальні справи, не можуть вести його процес. Це означає, що повинні або відрядити іншого суддю, або відкликати суддю цього ж суду з відставки, що неможливо в зв'язку з тим, що немає російських суддів у відставці в Криму.

Тільки-но справа знову надійде в суд, сторона захисту Балуха буде заявляти про необхідність повернення її прокурору і надалі закриття.

Запобіжний захід Балуху не змінено, він залишається в СІЗО.

Нагадаємо, Володимир Балух - житель села Серебрянка Роздольненського району Криму. Після окупації півострова він публічно висловлювався про те, що включення Криму до складу Росії є незаконним. На знак протесту в березні 2014 року він вивісив державний прапор України на даху свого дому. Після цього "влада" півострова почала переслідувати його. Згодом прапор зірвали, а його намагалися звинуватити в крадіжці запчастин від трактора Т-74 і автомобіля ВАЗ.

Пізніше співробітники російської ФСБ заявили, що на горищі будинку, де живе Балух, виявлено 90 патронів і кілька тротилових шашок. 4 серпня Балуха засудили до 3 років і 7 місяців у колонії-поселенні.

Захист Балуха і правозахисники вважають, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через розміщену на стіні табличку і прапор України, який був на подвір'ї його будинку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram