ГоловнаПолітика

"Чесно": призначення навіть одного судді з "тридцятки недоброчесних" підірве довіру до Верховного Суду

"Шанс не допустити їхнього призначення ще є".

"Чесно": призначення навіть одного судді з "тридцятки недоброчесних" підірве довіру до Верховного Суду
Галина Чижик
Фото: Макс Требухов

Призначення навіть одного судді з тридцятки недоброчесних кандидатів (за оцінкою Громадської ради доброчесності) підірве довіру до Верховного Суду.

Про це сказала під час круглого столу, організованого Інститутом Горшеніна і Реанімаційним пакетом реформ, Галина Чижик, юрист кампанії "Чесно. Фільтруй суд!"

"На жаль, результатом піврічної роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів із відбору кандидатів стало те, що кожен четвертий у списку переможців - недоброчесний, як встановила у своїх висновках Громадська рада доброчесності. Чи пройдуть ці 30 кандидатів і чи стануть вони суддями Верховного Суду? Я вважаю, що шанс не допустити їхнього призначення, поки члени ВРП перебувають у дорадчій кімнаті, ще є", - сказала вона.

"Навіть якщо один з цієї тридцятки стане суддею Верховного Суду, це підірве довіру не тільки до ВСУ як до новоствореного інституту, а й до всієї судової реформи. Тому що ці 30 кандидатів своєю попередньою діяльністю на найвищих посадах в органах судової влади продемонстрували свою готовність виконувати політичні замовлення", - вважає Чижик.

"Це судді Вищого спецсуду В'ячеслав Наставний і Сергій Слинько, які приймали рішення у справі Юрія Луценка, яке весь світ визнав як політичне. Це суддя Ірина Саприкіна, яка приймала рішення про заборону мітингу біля Гостиного двору. Це судді Олександр Золотников, який забороняв протести в Одесі під час Революції гідності. Це Валентина Сімоненко, голова Ради суддів, яка, крім зв'язків з окупованими територіями на посаді голови Ради суддів, постійно здійснювала дії, що підривали довіру до судової влади. Це голова Вищого господарського суду Богдан Львов, у висновку стосовно якого ГРД навела численні факти, що свідчать про його недобропорядність. Це інші судді", - сказала Чижик.

При цьому вона сподівається, що Вища рада правосуддя в нарадчій кімнаті прийме рішення на користь відсторонення цих кандидатів і не пропустить їх до Верховного Суду.

Нагадаємо, що конкурс до Верховного Суду почався 7 листопада 2016 року. Зареєструвалися для участі в конкурсі 1436 особи, 846 осіб подали документи на участь, з яких до конкурсу було допущено 653, з них 625 - до проходження кваліфікаційного оцінювання.

27 липня Вища кваліфікаційна комісія суддів визначила переможців конкурсу на 120 посад суддів нового Верховного Суду. Серед 120 переможців 30 кандидатур були ветовані Громадською радою доброчесності як такі, що не відповідають критеріям професійної етики і доброчесності.

Загалом Вища кваліфікаційна комісія суддів, яка склала список переможців конкурсу до Верховного Суду, проігнорувала 76 негативних висновків Громадської ради доброчесності.

Кандидатури переможців будуть розглянуті ВРП, а потім передані на затвердження Петра Порошенка. Зараз члени ВРП перебувають у дорадчій кімнаті, рішення поки що не оголошено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram