ГоловнаПолітика

Яценюк подав позов проти Росії в ЄСПЛ

Спочатку необхідно формально пройти всі стадії розгляду справи в національних судах.

Яценюк подав позов проти Росії в ЄСПЛ
Фото: Андрей Кравченко

Лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк починає процес проти Росії в Європейському суді з прав людини.

Про це повідомила в Фейсбуці прес-секретар Яценюка Ольга Лаппо.

"Ми маємо намір в ЄСПЛ довести всю абсурдність російського кривосуддя. Ми притягнемо до відповідальності всіх так званих російських «слідчих» та «суддів», які сфабрикували «чеченську справу Яценюка», - написала вона.

Лаппо зазначила, що за стандартами ЄСПЛ, необхідно формально пройти всі стадії розгляду справи в національних судах.

"Такі правила і вимоги Європейського суду з прав людини. Ці правила писали для демократичних і правових держав, а не для авторитарної путінської Росії. Саме тому ми нікому і нічого не збираємося доводити на території РФ. Ми проходимо формальну процедуру позову в ЄСПЛ", - повідомила прес-секретар.

За її словами, всі технічні функції на території РФ будуть виконувати виключно представники Яценюка.

"Відразу зазначу, що нас не цікавлять процесуальні деталі, тому що в Росії відсутнє правосуддя як таке. Нас навіть не цікавить остаточне рішення путінської репресивної «судової» машини. Крапку в цій абсурдній справі поставить ЄСПЛ", - наголосила Лаппо.

Нагадаємо, в березні російський суд оголосив про заочний арешт Яценюка у справі про нібито його участі в збройних зіткненнях, які проходили 1994-1995 роках в Чечні. Звинувачення проходило, зокрема, за статтями КК РФ "участь в стійкій збройній групі (банді) або в здійснюваних нею нападах" і "умисне вбивство при обтяжуючих обставинах".

13 вересня прес-секретар Яценюка опублікувала документи, які свідчать, що кремлівські слідчі звинувачують його також і в участі в бойових діях у Придністров'ї.

Росія зверталася в Інтерпол з проханням оголосити Яценюка в міжнародний розшук з метою його арешту і подальшої екстрадиції до Росії. Однак, Інтерпол відмовив у клопотанні РФ як політично вмотивованому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram