ГоловнаПолітика

Хорватія запропонувала Україні допомогу в реінтеграції окупованих територій

Однією з найуспішніших миротворчих місій була UNTAES - Тимчасова адміністрація ООН для Східної Славонії. 

Хорватія запропонувала Україні допомогу в реінтеграції окупованих територій
Фото: focus.ua

Хорватія готова поділитися з Україною своїм досвідом реінтеграції раніше окупованих територій.

З такою пропозицією з трибуни Генеральної асамблеї ООН виступив прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович, передає  Укрінформ.

"Однією з найуспішніших миротворчих місій була UNTAES - Тимчасова адміністрація ООН для Східної Славонії, яка закінчилася в січні 1998 року мирною реінтеграцією наших раніше окупованих територій. Ми пропонуємо це унікальне ноу-хау та свій величезний досвід як корисний додатковий внесок до зусиль міжнародної спільноти в подібних випадках, таких, як імплементація Мінських угод в Україні, де ми можемо провести багато паралелей", - сказав Пленкович.

Він нагадав, що Хорватія була реципієнтом безпечної допомоги, зокрема кількох місій ООН.

Тимчасова адміністрація Організації Об'єднаних Націй для Східної Славонії, Барані та Західного Срема (UNTAES) - це колишня місія ООН з підтримання миру в східній частині Хорватії 1996-1998 рр. UNTAES було створено після підписання Ердутської угоди між хорватським урядом і представниками сербів.

Місія розпочалася 15 січня 1996 року й мала тривати один рік, протягом якого її представники повинні були стежити за демілітаризацією цих районів і забезпеченням мирної реінтеграції території до складу Хорватії. Військова та цивільна місія складалася з трохи більш як 4800 солдатів, понад 400 поліцейських і 99 військових спостерігачів.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram