ГоловнаПолітика

Україна засуджує ядерні випробування КНДР, - МЗС

"Україна готова приєднатися до рішучіших дій міжнародної спільноти".

Україна засуджує ядерні випробування КНДР, - МЗС
Фото: zn.ua

Україна суворо засуджує ядерне випробування, проведене 3 вересня в Північній Кореї, яке в поєднанні з агресивною програмою створення балістичних ракет становить загрозу безпеці не тільки сусіднім країнам, а й усій світовій спільноті.

Про це йдеться в заяві на сайті Міністерства закордонних справ України.

"Україна, яка добровільно відмовилася від свого третього за величиною ядерного запасу та стратегічних засобів доставки, розцінює останні дії Пхеньяну як свідомий, авантюрний і провокативний крок. Учергове доводиться із жалем констатувати, що дії керівництва Північної Кореї прямо і цинічно суперечать численним резолюціям Ради Безпеки ООН", - йдеться в повідомленні.

Україна закликає Пхеньян відмовитися від будь-якої демонстрації сили і негайно припинити всі випробування ядерної зброї, а також відновити конструктивний міжнародний діалог для повної відмови від ядерної програми.

"Україна готова приєднатися до більш рішучих дій міжнародної спільноти, зокрема з використанням важелів у РБ ООН, для протидії подальшим ядерним і ракетним загрозам", - підкреслили в МЗС.

Також Україна закликала Раду Безпеки ООН провести детальне експертне дослідження розвитку північнокорейської ядерної та ракетної програм у контексті виявлення в цій сфері можливої іноземної допомоги Пхеньяну.

Нагадаємо, в неділю, 3 вересня, Північна Корея оголосила про успішне випробування водневої бомби. За день до цього влада країни публічно заявила про створення боєголовки, призначеної для оснащення міжконтинентальних балістичних ракет. За кілька годин до того, як стало відомо про запуск боєголовки, кілька сейсмічних станцій по всьому світу зафіксували сильні підземні поштовхи магнітудою до 6,4.

У відповідь Південна Корея провела випробування балістичних ракет. У рамках навчань ракети влучили в цілі в Східному морі.

Голова Пентагону США Джеймс Меттіс заявив, що загрози з боку Пхеньяну "наразяться на масовану військову відповідь". А американський президент Дональд Трамп заявив, що США мають намір захищати себе і своїх союзників, використовуючи весь спектр можливостей - і дипломатичних, і ядерних.

У понеділок, 4 вересня, Рада Безпеки ООН скликала екстрене засідання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram