ГоловнаПолітика

Кабмін обмежив "захмарні" винагороди держвиконавцям

"Повинні бути граничні розумні підходи до всіх сфер життя країни".

Кабмін обмежив "захмарні" винагороди держвиконавцям
Фото: Владислав Мусиенко

Кабінет Міністрів вирішив обмежити винагороди державним виконавцям і їхнім начальникам сумою 200 прожиткових мінімумом для працездатних осіб (320 тис. гривень) за реалізацію одного виконавчого документа майнового характеру.

Таке рішення було прийнято після того, як виявилося, що деякі держвиконавці отримують в Мін'юсті мільйони гривень, пише "Інтерфакс-Україна".

"Був пробіл, який допустили, і цим скористалися виконавці. Повинні бути граничні розумні підходи до всіх сфер життя країни. Я подивився цифри - вони були захмарними, треба зараз швидко виправляти", - пояснив ситуацію прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Нагадаємо, що розмір і порядок виплати винагороди держвиконавцям затверджено постановою уряду №643 від 8 вересня 2016 року: 2% від стягненої суми або майна безпосередньо виконавцю і 0,5% - керівнику органу виконавчої служби і його заступникам, яким безпосередньо підпорядковується виконавець.

Згідно з новою постановою, якщо реалізація виконавчого документа була забезпечена групою, то сума винагороди не повинна перевищувати 2% стягнутої суми або вартості майна боржника, а в розрахунку на кожного члена виконавчої групи - порівну, але не більш ніж 200 прожиткових мінімумів.

У пояснювальній записці зазначається, що для приватних виконавців, винагороду яких встановлено в 10% від стягненої суми або майна, обмеження максимальної суми винагороди існує завдяки тому, що приватні виконавці можуть здійснювати примусове виконання рішень на суму до 6 або 20 млн грн (залежно від низки умов).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram