ГоловнаПолітика

Порошенко пояснив заяву Турчинова про скасування АТО (оновлено)

Розроблено законопроект про реінтеграцію ОРДЛО.

Порошенко пояснив заяву Турчинова про скасування АТО (оновлено)
Петр Порошенко
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко повідомив про розробку законопроекту щодо реінтеграції Донбасу, який передбачає низку заходів з повернення окупованих територій і визначає їх правовий статус.

Про це він заявив журналістам під час поїздки на Донбас, відповідаючи на запитання про майбутнє скасування АТО, яке анонсував секретар РНБО Олександр Турчинов.

"Якщо читати винятково заголовки і не читати текст, то заяву секретаря Ради національної безпеки і оборони можна зрозуміти як спробу перейти до військового стану. Насправді мова абсолютно про інше. За моїм дорученням було розроблено проект законодавчого акта про реінтеграцію окупованих територій Донбасу в Україну. Він охоплює цілу низку заходів і кроків, які потрібно здійснити для забезпечення реінтеграції, для визначення правового режиму", - сказав Порошенко.

"Якщо ми скасуємо антитерористичну операцію і в той самий час не надамо військовим право діяти адекватно в умовах агресії, ми залишимо Україну беззахисною. Саме тому було розроблено законопроект за моїм дорученням. До розробки законопроекту були залучені фахівці провідних інститутів, апарату РНБО. І зараз буде відбуватися експертне обговорення. Після цього будуть залучені народні депутати, щоб висловити свою компетентну точку зору. Після обговорення я ініціюю внесення цього законопроекту до Верховної Ради", - заявив він. Прес-служба Порошенка стверджує, що законопроект базується на умовах, закріплених у Мінських домовленостях.

Порошенко також зазначив, що разом із підготовкою законопроекту триватимуть політико-дипломатичні зусилля, які вже дали результат. "Для українців відкриті двері Євросоюзу, як визнання ефективності проведення українських реформ в усіх напрямках", - додав він.

Президент також заявив про необхідність продовження політики санкцій щодо країни-агресора.

Нагадаємо, 13 червня секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що в Україні потрібно завершити АТО і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з РФ. За його словами, уточнений законопроект "Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей" буде представлений президенту, після чого його оперативно буде внесено в Раду. Представник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов, своєю чергою, зазначив, що рішення про можливе завершення антитерористичної операції приймає вище військово-політичне керівництво країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram