ГоловнаПолітика

Апеляційний суд підтвердив повернення Києву земельної ділянки під сквером Небесної Сотні

Рішення Київради від 2007 року визнані недійсними.

Апеляційний суд підтвердив повернення Києву земельної ділянки під сквером Небесної Сотні

Київський апеляційний господарський суд підтвердив рішення Господарського суду Києва про повернення у комунальну власність земельної ділянки на вул. Михайлівській, 24-26, на якій розташований сквер Небесної сотні.

Про це йдеться в повідомленні прокуратури Києва.

"Київський апеляційний господарський суд у вівторок, 23 травня, залишив чинним рішення Господарського суду Києва за позовом столичної прокуратури про повернення у державну власність земельних ділянок поблизу Михайлівської площі, де громада облаштувала сквер Небесної сотні", - сказано в ньому.

Зазначено, що земельна ділянка розташована в межах Державного історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ", на території пам'ятки археології національного значення - Культурний шар Міста Ярослава, в межах охоронної зони ансамблю споруд Софійського собору та належить до земель історико-культурного призначення національного та місцевого значення, де забороняється будь-яке будівництво, крім будівництва лише особливо важливих споруд за індивідуальними проектами.

У 2007 році Київська міська рада землю передала під комерційне будівництво.

Суди погодилися з доказами прокурора про незаконність такого рішення, визнали їх обґрунтованими і задовольнили позов у повному обсязі.

Сквер Небесної сотні був облаштований на пустирі в 2014 році зусиллями та за кошти київських активістів і місцевих мешканців. 24 вересня 2015 року частині цієї території було надано офіційний статус скверу. На стіні будинку, який розташований біля скверу, влітку 2015 року було намальовано величезне графіті з портретом Сергія Нігояна, першого з Небесної сотні.

Земля під сквером розділена на три ділянки: площею 0,2697 га і 0,0266 га, які повернуто з оренди, площею 0,2549 га, яка належала ТОВ "Грін Плаза".

Ще в травні 2014 року прокуратура Києва в інтересах КМДА подала позов з вимогою повернути всі три ділянки у власність громади міста. Судовий розгляд триває вже три роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram