ГоловнаПолітика

Юрист з Чугуєва подав до суду на Порошенка через блокування російських сайтів

Адвокат вважає постанову про блокування "беззаконням і безкарним порушенням прав громадян".

Юрист з Чугуєва подав до суду на Порошенка через блокування російських сайтів
Фото: Сергей Нужненко

Юрист Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов подав позов до Вищого адміністративного суду проти президента Петра Порошенка з вимогою скасувати блокування низки російських сайтів і соціальних мереж.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

Юрист назвав постанову про блокування "беззаконням і безкарним порушенням прав громадян", обмеженням їхньої свободи, порівнявши дії Порошенка з політикою влади Північної Кореї.

У тексті позову Лихачов просить суд визнати незаконним цей указ у частині пунктів 271-273, 275, 276, 422-425, 434 і 435 додатка 2 до рішення РНБО.

Напередодні міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликала Порошенка розблокувати російські інтернет-ресурси і закликала Київ гарантувати захист свободи слова. З аналогічною вимогою виступив також Комітет захисту журналістів.

Нагадаємо, 16 травня Порошенко запровадив санкції проти 1700 компаній і фізосіб, у тому числі соцмереж "ВКонтакте" і "Одноклассники".

Служба безпеки України готує відповідний закон, а деякі провайдери вже почали підготовку до блокування цих ресурсів.

Президент Порошенко, виступаючи на брифінгу в Страсбурзі, заявив, що Україна скасує блокування після припинення агресії РФ. "Одразу ж після припинення російської агресії проти України, відразу ж коли останній російський солдат залишить суверенну і незалежну територію України, ми будемо готові до перегляду цього рішення", - сказав президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram