ГоловнаПолітика

Нардеп Матвієнко пояснив, чому задекларував церкву

Депутат передав церкву міській владі

Нардеп Матвієнко пояснив, чому задекларував церкву
Фото: Макс Требухов

Народний депутат фракції БПП Анатолій Матвієнко задекларував церкву міста Бершадь Вінницької області, щоб передати її у власність міської влади. Про це він сказав в інтерв'ю LB.ua.

"Близько 6-7 років тому - невдовзі після смерті мого батька - я вирішив побудувати особливу церкву в місті Бершадь, на кладовищі... Коли почалося будівництво, в Бершаді були громади тільки Московського патріархату. У 2014 році після анексії Криму і початку подій на сході по Україні чимало громад почали переходити з Московського патріархату в Київський. На противагу цьому процесу в Московському патріархаті почали вносити зміни в статутні документи, за якими храм передавався з власності громади у власність відповідного єпархіального правління", - сказав Матвієнко.

"Я розумів, що така ситуація цілком могла виникнути і в Бершаді щодо побудованої мною церкви. Скажімо, віруючі цієї громади могли перейти до Київського патріархату, а храм залишився б «у руках» Московської церкви. Зрозуміло, такій ситуації я хотів запобігти. Тому написав заповіт, в якому зазначив, що право власності на будівлю (церкви в Бершаді, - ред.) повинна успадкувати громада Єдиної Помісної Православної церкви після отримання автокефалії. А до того моменту правом користування храмом може розпоряджатися міська влада Бершаді. Для того, щоб написати заповіт, я повинен був оформити право власності, що й відобразив у декларації", - пояснив депутат.

"Уся ця історія навколо храму мені неприємна, адже я тільки хочу, щоб церква, побудована поряд з могилою моїх батьків, була Українською, а не Московською", - додав він.

Нагадаємо, Анатолій Матвієнко, який народився в Бершаді, в 1990-х роках певний час очолював Вінницьку ОДА.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram