ГоловнаПолітика

У БПП заявили, що введення абонплати невигідне тільки 4% споживачів

"Для абсолютної більшості споживачів ціни на газ упадуть"

У БПП заявили, що введення абонплати невигідне тільки 4% споживачів
Фото: Макс Левин

Депутат Верховної Ради, один з керівників фракції БПП Ірина Луценко в понеділок заявила, що введення абонплати за газ збільшить рахунки лише невеликій кількості споживачів.

"Змушена зруйнувати опозиційну міфологію, яка почала формуватися навколо питання про введення абонплати за постачання газу", - заявила Луценко на погоджувальній раді Верховної Ради.

Пославшись на розрахунки профільної Національної комісії, депутат заявила, що підвищення торкнеться тільки тих, хто використовує газ лише для приготування їжі.

"Для абсолютної більшості споживачів ціни на газ упадуть, зменшаться. Я говорю про загальні витрати на два рахунки: за спожитий газ і абонплату", - заявила вона.

"Якщо у вас є газова плита, газова колонка і ви використовуєте газ для опалення, ваш загальний рахунок знизиться в середньому на 4%. У країні таких споживачів понад 54%. Якщо у вас є газова плита і газова колонка, як, наприклад, у багатьох будинках на Львівщині, то загальний рахунок за газ і абонплату не знизиться, але й не збільшиться. Таких споживачів у нас 31%. І тільки якщо у вас є газова плита, у вас лічильники G1.6, загальні рахунки на газ і абонплату збільшаться на 50 гривень. Таких споживачів у нас 4%. Але для компенсації підвищення НКРЕ готує зниження на цю саму суму комунальних послуг загалом", - сказала Луценко.

Що буде з рештою споживачів, депутат не уточнила.

Нагадаємо, раніше міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що ввведення абонплати не призведе до підвищення ціни на газ, однак прем'єр Володимир Гройсман повідомив, що подорожчання все-таки буде і воно стане суттєвим.

З 1 квітня ціна на газ для населення буде розділена на дві складові: на ціну газу як товару (4 942 гривень/тис. куб. м плюс гранична торговельна націнка газопостачальної компанії 3,2%) і абонплату за підключення до мереж.

Таку абонплату встановлює профільна Нацкомісія на підставі приєднаної потужності кожного споживача (типу газового лічильника). У тариф закладено витрати "Укртрансгазу" на транспортування газу магістральними газопроводами до газорозподільних систем (близько 23% у структурі тарифу).

За оцінками комісії, абонплата становитиме близько 92 гривень на місяць для найпоширенішого лічильника.

Зараз установлено кінцеву ціну на газ для населення в розмірі 6 879 гривень/тис. куб. м з урахуванням усіх витрат на транспортування, податки та торгові націнки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram