ГоловнаПолітика

Росіяни в Гаазі: Бойовики знайшли зброю в шахтах Донбасу

Російська сторона пояснила наявність озброєння у сепаратистів.

Росіяни в Гаазі: Бойовики знайшли зброю в шахтах Донбасу
Фото: 112.ua

Російська делегація в Міжнародному суді ООН у Гаазі стверджує, що бойовики на Донбасі не отримують озброєння з РФ, а "знаходять його самостійно".

Про це заявив один із представників РФ у процесі Ілля Рогачов, повідомляє "Європейська правда".

Головним джерелом зброї він назвав "запаси радянських часів", які були на території України.

"Велика частина цих запасів була залишена в шахтах Донбасу і виявилася у повстанців", - заявив Рогачов, зазначивши також, що частину озброєння бойовиків нібито залишила українська армія під час відступу.

Коментувати представлені докази про використання бойовиками зброї, яке є на озброєнні тільки в російській армії, Рогачов відмовився.

Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко прокоментувала заяву російської сторони.

"Отже, в міжнародному суді ООН у Гаазі росіяни заявили, що зброя лежала в шахтах. Згідно з цією логікою, там був і "Бук", з якого збили малайзійський "Боїнг"... у шахтах містяться новітні "Гради", "Буратіно" і інша смертоносна зброя, тому в шахти не пускають місію ОБСЄ. Друзі, слухаємо трансляцію, конспектуємо, це важливо для розвінчування кожного слова російської брехні. І важливо, що цю брехню, яку сміють озвучувати московські брехуни тепер у суді, чує весь світ", - написала Геращенко.

Відзначимо, що велике сховище старої радянської зброї на Донбасі розміщене в Бахмуті (колишньому Артемівську). У 2014 році бойовики протягом тривалого часу намагалися захопити відповідну військову частину в Артемівську, але зустріли опір, відтак не потрапили на територію.

Нагадаємо, Росія забезпечує сепаратистів на Донбасі танками, установками "Град", самохідними зенітними установками й іншим озброєнням. При цьому офіційно постачання зброї РФ заперечує.

Улітку 2015 року президент РФ Володимир Путін заявив, що бойовики на Донбасі "десь знаходять" зброю, і дав зрозуміти, що буде постачати "ДНР" і "ДНР" озброєння, поки Україна не погодиться на нав'язувані Росією умови врегулювання конфлікту.

У січні 2017 року суд ЄС визнав поставки російської зброї на Донбас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram