ГоловнаПолітика

Кремль назвав "гуманітарним" неофіційне визнання паспортів "ДНР" і "ЛНР"

Власники цих "документів" можуть купити квиток на поїзд чи літак у РФ.

Кремль назвав "гуманітарним" неофіційне визнання паспортів "ДНР" і "ЛНР"

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що офіційного визнання паспортів "ЛНР" і "ДНР" у Росії не було, а окремі випадки були спричинені "гуманітарними міркуваннями".

"Це не офіційне визнання паспортів. Йдеться про окремі рішення, які могли прийматися муніципальними органами влади, місцевими органами влади, а також різними компаніями, виходячи виключно з гуманітарних міркувань, керуючись необхідністю гуманітарної допомоги цим людям, які проживають у районах Донбасу", - цитує його слова РБК.

Як заявив Пєсков, у жителів Донбасу українські паспорти "виходять з ладу", можливості замінити їх немає, тож вони використовують паспорти "ДНР" і "ЛНР".

"Виходячи з цих гуманітарних міркувань, такі ситуації [визнання цих паспортів у РФ] дійсно можливі", - зазначив він.

Раніше РБК повідомляв, що власники паспортів "ДНР" і "ЛНР" можуть купити квиток на поїзд чи літак і забронювати номер у готелі на території РФ. Про те, що за паспортами "ДНР" і "ЛНР" можна перетнути кордон з Росією і літати внутрішніми рейсами, повідомили мешканці окупованої території Донбасу, а також джерела в Держдумі і дипломатичних колах. Цю інформацію виданню підтвердили й представники авіакомпанії S7 Airlines. Джерело в дипломатичних колах розповіло виданню, що паспорти "ДНР" і "ЛНР" чинні в Росії за неформальною домовленістю між Москвою і сепаратистами.

Законно перетинати російський кордон власники паспортів "ДНР" і "ЛНР" поки що не можуть.

"ДНР" і "ЛНР" почали видавати власні "паспорти" з 2015 року. На січень 2017 року з 4 млн людей, які проживають на окупованій території Донецької області, паспорти "ДНР" отримали близько 40 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram