ГоловнаПолітика

Прокуратура проведе експертизу "харківських угод"

Суд дозволив слідчим вилучити оригінал договору.

Прокуратура проведе експертизу "харківських угод"
Фото: Макс Левин

Печерський районний суд Києва дав дозвіл військовій прокуратурі вилучити в Міністерстві закордонних справ оригінал угод, підписаних 21 квітня 2010 року екс-президентом Віктором Януковичем, які дозволили Чорноморському флоту Росії залишитися в Криму ще на 25 років в обмін на знижку на газ ("харківські угоди").

Про це йдеться в ухвалі суду від 27 грудня.

Головна військова прокуратура розслідує підстави й обставини підписання цих угод за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу.

"У слідства є достатні підстави вважати, що в зазначених документах містяться відомості, які можуть підтвердити факти порушення процедур підготовки, прийняття, підписання і ратифікації угоди... а також встановити коло осіб, чиї дії призвели до укладення угоди, що суперечить Конституції України", - йдеться в рішенні суду.

Крім того, прокуратура 19 грудня 2016 року призначила почеркознавчу експертизу.

"Суд дозволив слідчим вилучити оригінал угоди для проведення експертизи. У разі недопуску вони можуть ініціювати проведення обшуку в МЗС", - ідеться в постанові.

Нагадаємо, в 2014 році РФ в односторонньому порядку денонсувала угоду з Україною щодо ЧФ РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram