ГоловнаПолітика

У Польщі зруйнували пам'ятник воїнам УПА на кладовищі

Україна направила ноту протесту. 

Польські праворадикали зруйнували пам'ятник українцям, зокрема воїнам Української Повстанської Армії, які покояться на кладовищі в селі Верхрата Любачівського повіту Підкарпатського воєводства.

Про це повідомляє "Польське Радіо".

Відео знищення пам'ятника розмістив на YouTube член право-радикальної націоналістичної організації "Табір великої Польщі" Давид Гудзец, який відомий своєю проросійською позицією і активною підтримкою проросійських сепаратистів на Донбасі. Сам він неодноразово писав, що члени організації причетні до знищення пам'ятників УПА на сході Польщі. Гудзец модерує сторінку проросійських бойовиків novorossia.today польською мовою.

Пам'ятник на кладовищі у Верхраті з'явився 1993 року. Він встановлений на могилі 13 солдатів УПА (їхні імена викарбувані на металевих табличках), а також цивільних осіб. На колишньому греко-католицькому цвинтарі неподалік від церкви, яка зараз є римо-католицьким костелом, поховані українські жителі цього села.

Посольство України в Польщі направило в Міністерство закордонних справ Польщі ноту протесту у зв'язку з інцидентом, повідомив Українським Новинам посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Акції зі знищення українських місць пам'яті мають у Польщі масовий характер. З 2015 року подібні акти вандалізму сталися в селах Грушовичі, Радруж, Молодич, Вербиця, Монастир, Пікуличі, Ліски. У жодному з випадків польська поліція наразі не затримувала зловмисників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram