ГоловнаПолітика

Рада прийняла два законопроекти про екологічну оцінку

Це були зобов'язання України перед ЄС.

Верховна Рада на ранковому засіданні в четвер ухвалила законопроект №3259 про стратегічну екологічну оцінку (СЕО), який є одним із зобов'язань України в рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. У другому читанні і в цілому його підтримав 231 народний депутат.

Мета законопроекту - створення механізму СЕО для забезпечення охорони навколишнього середовища під час прийняття стратегічних рішень при довгостроковому плануванні. Під СЕО підпадають державні та місцеві програми, схеми, плани, стратегії, містобудівна документація.

Фото: ises.org.ua

Також 259 голосами прийняли законопроект №2009а-д про оцінку впливу на довкілля. Ця оцінка стосується впливу на природу запланованої діяльності суб'єктів господарювання.

Фото: ises.org.ua
Напередодні в Інституті Горшеніна відбувся круглий стіл, під час якого експерт проекту ЄС Сергій Вихрист пояснив різницю між цими двома законопроектами. Законопроект про оцінку впливу на навколишнє середовище регулює відносини суб'єкта господарювання та державних органів, тоді як законопроект про стратегічну екологічну оцінку - відносини органів публічної влади.

Нагадаємо, 4 жовтня 2016 року у Верховній Раді проходить День довкілля. Заплановано розгляд у другому читанні і можливе прийняття трьох ключових законопроектів у сфері охорони навколишнього середовища: проект закону "Про оцінку впливу на навколишнє середовище" (№2009 а-д), "Про стратегічну екологічну оцінку" (№3259) і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження інтегрованих підходів до управління водними ресурсами за басейновим принципом" (№3603).

Останній з них поки що не прийнято.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram