ГоловнаПолітика

У Львові оприлюднили приватний архів офіцера КДБ про боротьбу з ОУН

Десятки документів стали доступними на сайті архіву визвольного руху.

У Львові оприлюднили приватний архів офіцера КДБ про боротьбу з ОУН
Фото: avr.org.ua

Львівський Центр досліджень визвольного руху виклав в Інтернет приватний архів офіцера МДБ-КДБ про боротьбу з українським націоналістичним рухом у Волинській області в 40-50-х роках минулого століття.

"Підполковник [Анатолій] Чурін збирав документальні свідчення, що підтверджують його участь в оперативних заходах проти ОУН і УПА, щоб отримати пенсію від радянської влади. При цьому Чурін свідчив письмово про таку саму участь товаришів із держбезпеки. Таких документів зібралося понад 40 екземплярів. Ці матеріали - власноручні свідчення офіцерів КДБ про їхню участь у репресивно-каральній діяльності СРСР проти українського визвольного руху", - наголошено в повідомленні центру.

Окрім того, серед документів є записник Чуріна, в якому він описує "чекістсько-військові операції" й оперативні заходи проти ОУН-УПА, фотографії, на яких він зображений.

Приклад записів у блокноті Чуріна
Приклад записів у блокноті Чуріна

Єдиний документ українською мовою - автобіографія члена ОУН Надії "Світлани" Антонюк, яку Чурін завербував 1948 року в Луцьку. Дівчина дала згоду на співпрацю, але, повернувшись у підпілля, розповіла про вербування. В її свідченнях, написаних для служби безпеки ОУН, є, зокрема, опис Чуріна й інших офіцерів МДБ.

Документ потім потрапив у МДБ і залишився в архіві Чуріна. Його там описують як високого, русявого хлопця з зеленими очима і мішками під очима: "Одягнений у форму енкаведиста, але тримає себе не дуже акуратно. За національністю росіянин. На слідстві намагається говорити по-українськи. Слідство проводить мляво, знічев'я читає книгу, зривається, кричить і потім продовжує читати".

Чурін помер у Ковелі.

Колекцію документів викладено на сайті Електронного архіву визвольного руху.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram