ГоловнаСвіт

Курди оголосили про створення автономного регіону на півночі Сирії

У федеративну систему увійдуть три кантони, контрольовані PYD.

Курди оголосили про створення автономного регіону на півночі Сирії
Протест сирийских курдов в Берлине
Фото: EPA/UPG

Партія сирійських курдів "Демократичний союз" (PYD) у четвер, 17 березня, оголосила про створення автономного регіону на півночі Сирії, пише Al-Jazeera.

Два дні тому в місті Рмейлан (мухафазат Ель-Хасака) відбулися збори представників курдських, арабських, асирійських громад та інших етнічних груп, де обговорювали проект федеративної системи управління курдськими землями.

Сирійський уряд виступив категорично проти такої ініціативи, заявивши, що "створення союзу або федеративної системи суперечить Конституції Сирії і всім національним концепціям і міжнародним резолюціям". Опозиційне об'єднання "Сирійська національна коаліція" також виступило із заявою про неприпустимість створення автономії.

Незважаючи на це, сьогодні було оголошено про створення регіону Рожава (Сирійський Курдистан), до складу якого увійшли три кантони: Джазіра, Кобані та Афрін.

Лідер PYD Ідріс Нассан заявив, що федералізм - це майбутнє не тільки для північної частини Сирії, але і для всієї країни загалом.

Сирійські курди контролюють цільну територію протяжністю 400 кілометрів уздовж сирійсько-турецького кордону, від кордону з Іраком до річки Євфрат. Вони також контролюють окрему секцію північно-західного кордону в Афріні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram