ГоловнаПолітика

Президент ПАРЄ: необхідність реформ в Україні не залежить від Мінських угод

Брассер заявила, що треба орієнтуватися на рух вперед хоча б потроху

Президент ПАРЄ: необхідність реформ в Україні не залежить від Мінських угод
Анн Брассер
Фото: EPA/UPG

Україна повинна проводити конституційну реформу, не підміняючи її виконанням Мінських угод. Про це йдеться у зверненні президента Парламентської асамблеї Ради Європи Анн Брассер до учасників конференції на тему конституційної реформи.

Звернення Брассер, яка не змогла приїхати в Україну, зачитав спеціальний представник генерального секретаря Ради Європи в Україні Крістос Джакомопулос.

"Ми говоримо про реформи чи про виконання Мінських домовленостей? Ми розуміємо, що виконання Мінських угод дуже важливі. Зараз важливий для України мінський процес. Ці два питання (децентралізація і реформа правосуддя - ред.) дуже важливі на цьому політичному етапі. Але не потрібно, щоб їх затьмарили інші, так би мовити, роздуми", - йдеться у зверненні.

"Дивіться на те, що вас об'єднує, а не роз'єднує, - додала Брассер.

У зверненні президент ПАРЄ також заявила, що проект змін до Конституції не повинен бути досконалим, головне - просування реформ.

"Хтось може вважати, що ці реформи недосконалі, але реформа - це робота над Конституцією, вона не завершена. Конституцію не можна зробити за один раз. Потрібно рухатися вперед хоча б потроху, використовуючи всі можливості", - зазначає Брассер і додає, що після перших змін буде перехідний період, протягом якого потрібно далі працювати над Конституцією.

"Щоб перехідний період був успішним, треба рухатися вперед", - знову наголосила Брассер.

Нагадаємо, що проект конституційної реформи з децентралізації містить пункт, який говорить, що "особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом".

Через нього прийняття змін може не відбутися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram