ГоловнаПолітика

Порошенко лідирує у президентських рейтингах, - опитування

Прохідний бар'єр на парламентських виборах змогли б подолати сім політичних партій

Порошенко лідирує у президентських рейтингах, - опитування
Фото: www.dyvys.in

Якби вибори президента відбувалися в середині березня, то у другий тур вийшли б чинний президент Петро Порошенко і лідер ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко. Президентський рейтинг прем'єр-міністра Арсенія Яценюка опустився до 3%.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Так, за Петра Порошенка проголосували б 20%. Друге місце - у Юлії Тимошенко, 6,6%, третім фінішував би Андрій Садовий (6,5%). За Олега Ляшко готові проголосувати 4,4%, за Анатолія Гриценка - 4,1%. Арсеній Яценюк фінішував б тільки шостим з результатом 3%, Дмитро Ярош набрав би 2,8% голосів респондентів. Решта кандидатів не набирають навіть двох відсотків голосів.

При цьому 4,6% респондентів викреслили б усіх кандидатів і зіпсували б бюлетень. Не брати участь у голосуванні вирішили 14,9%, не визначилися, за кого голосувати, - 21,9%. Ще 1,7% опитаних відмовилися відповідати.

Водночас, якби вибори до Верховної Ради відбувалися в середині березня, то прохідний бар'єр подолали б сім політичних партій.

Згідно з результатами дослідження, за Блок Петра Порошенка готові проголосувати 16,1%, за партію Самопоміч - 10,3%, ВО "Батьківщина" - 7,0%, Опозиційний блок - 6,2%, Радикальну партію Олега Ляшка - 5,0%, "Народний фронт" - 4,0%, "Правий сектор" - 3,1%, "Громадянську позицію" - 2,9%, ВО "Свобода" - 2,5%, Компартію - 1,6%, за партію УДАР - 0,7%. За інші партії в цілому готовий проголосувати 1% громадян.

При цьому ще 2,8% опитаних заявили, що викреслили б усі партії і зіпсували б бюлетень. 14,5% вирішили не брати участь у голосуванні; 19,7% не визначилися, за кого голосувати, 1,2% - відмовилися відповісти на запитання.

Таким чином, якби ті, які не визначилися, за кого голосувати, не прийшли на вибори, то участь у голосуванні взяли б близько 60% виборців і віддані голоси забезпечили б проходження до Верховної Ради для семи партій.

Соціологічне дослідження проведене КМІС з 26 лютого по 11 березня 2015 року. Методом особистого інтерв'ю опитано 2040 респондентів, які проживають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім Криму). У Луганській та Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, яка контролюється українською владою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram