ГоловнаПолітика

Петренко: Маріуполь став каталізатором для визнання ДНР і ЛНР терористами

Міністр юстиції сподівається, що світ вчинить за прикладом України

Петренко: Маріуполь став каталізатором для визнання ДНР і ЛНР терористами
Архив
Фото: www.kmu.gov.ua

Український уряд запропонував юридичний процес визнання ЛНР і ДНР терористичними організаціями, щоб таке саме рішення ухвалили ЄС і США, міжнародні організації. Про це в коментарі LB.ua заявив міністр юстиції Павло Петренко.

"Ми запропонували юридичний механізм визнання терористичними такого типу організацій, які створюють загрозу національній безпеці й обороні країни. Якщо Україна застосує такий юридичний механізм, то ці організації повинні бути включені в списки терористичних організацій Європейським Союзом, Сполученими Штатами та іншими країнами", - заявив він, коментуючи ухвалення Верховною Радою в першому читанні законопроекту про процедуру визнання організацій терористичними.

"Міжнародні договори про терористичні організації передбачають, по-перше, неможливість проведення з ними переговорів, невизнання їх стороною переговорів. По-друге, посилення санкцій проти осіб, які підтримують такі організації. Крім того, нагадаю, що ми ініціювали процес розгляду в Міжнародному суді ООН заяви про притягнення до відповідальності Росії за порушення Конвенції про боротьбу з тероризмом. Це (визнання ЛНР/ДНР терористами - ред.) також буде додатковими юридичними аргументами для майбутнього судового процесу", - пояснив Петренко.

Міністр також сподівається, що визнання ЛНР і ДНР терористичними організаціями матиме наслідки і для осіб, які їх підтримують.

"Ми будемо чекати і просити наших міжнародних партнерів, щоб також внесли ці організації в список терористичних з усіма наслідками для тих осіб, які їх підтримують, для тих країн, які з ними комунікують, зокрема Росії, яка підтримує терористів на сході" - додав він.

Також Петренко не вважає ухвалення такого рішення запізнілим. "На першому етапі відбувся збір доказів (діяльності ЛНР і ДНР як терористичних організацій - ред.), які ми подали в Євросуд. Потім був процес збору інформації про катастрофу малайзійського "Боїнга", після чого були рішення Ради Європи та інших міжнародних організацій... Саме обстріл Маріуполя став серйозним каталізатором (у зборі доказів терористичної діяльності на Донбасі - ред.)", - заявив міністр.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада на позачерговому засіданні затвердила в першому читанні порядок визнання організацій терористичними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram