ГоловнаЕкономікаБізнес

Що буде з цiнами на хлiб

Не дивлячись на хороший урожай і, відповідно, низькі світові ціни на зерно, хліб в Україні дорожчає. Це пов’язано, в першу чергу, з подорожчанням паливно-мастильних матеріалів, які складають значну частку у його собівартості. Утім, опитані LB.ua експерти відзначають, що суттєвого зростання ціни хліба до кінця року очікувати не варто.

Фото: Макс Левин

Найбільший столичний виробник хліба і хлібобулочних виробів «Київхліб» з 18 серпня підняв відпускні ціни на свою продукцію. На 5 видів хліба, що виробляються для соціально незахищених верств населення, підвищення ціни склало 30 копійок, на решту продукції – від 30 до 90 коп. Міністерство аграрної політики пояснює ситуацію об’єктивними факторами. «У країні йде війна. У світлі того, що у нас йде подорожчання цін на газ, на пальне, ціни на хліб не можуть штучно залишатися на одному місці», - заявив на початку тижня профільний міністр Ігор Швайка. Він також запевнив, що масового подорожчання хліба в Україні найближчим часом не очікується.

Частка паливно-мастильних матеріалів у собівартості хліба складає не менше 35%, тоді як борошна – лише 25-30%, пояснив LB.ua економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Тому, не дивлячись на непоганий цьогорічний урожай і, відповідно, доволі таки низькі ціни на зерно на світових ринках (ціна пшениці зараз складає близько 550 доларів за бушель, кукурудзи – близько 370 доларів), ціна на хліб дещо зростає.

Утім, зростання цін на паливо для виробників хліба мала би компенсувати держава. Експерт відзначив, що пекарям, які виготовляють соціальні сорти хліба, уряд надає як прямі, так і опосередковані субсидії. Зокрема, за словами Жолудя, вони отримують борошно з держрезерву за цінами, значно нижчими від ринкових. Окрім цього, газ їм постачається по заниженому тарифу, у порівнянні з встановленою для промислових підприємств ціною.

«Значною мірою ситуація буде залежати від того, чи будуть кошти у кожної окремої місцевої адміністрації, адже саме місцева влада виділяє субсидії на хліб соціальних сортів з місцевого бюджету. Загалом, я по хлібу особливого подорожчання не очікую», - сказав експерт.

Фото: Макс Левин

За даними Державної служби статистики, у липні поточного року середні ціни виробників виросли у порівнянні з січнем: на борошно пшеничне – на 26,6% до 2965 грн за тону, на борошно житнє – на 14,6% до 1910 грн за тону, на хліб житній – на 9,9% до 5498 грн за тону, на хліб пшеничний – на 11,7% до 4677 грн за тону.

Колишній міністр аграрної політики Олександр Баранівський вважає, що підстав для подальшого подорожчання хліба немає.

«Є запаси зерна ще з минулого року у Аграрному фонді. Я не можу сказати обсяги, бо вони ці дані не публікують, на жаль. Але у всякому випадку, щоб прогодувати населення нам потрібно не так вже й багато – приблизно 7 млн тон зерна на рік», - сказав він LB.ua.

Екс-міністр вважає, що в цій ситуації все буде залежати від ефективної роботи Аграрного фонду. «Якщо у нас буде працювати Аграрний фонд, то ціни можна утримати. Тим більше, зараз в умовах війни, по суті, коли були заморожені пенсії і заробітні плати, така можливість ще є», - говорить Баранівський.

Відзначимо, що при Мінагрополітики було створено робочу групу для урегулювання цінової ситуації на ринку хліба, повідомив нещодавно міністр аграрної політики Ігор Швайка. Він також зазначив, що міністерство працює над документом, який би зобов'язував пекарів використовувати борошно з Аграрного фонду тільки на соціальні сорти хліба. «Борошно з Аграрного фонду має спрямовуватися на хліб простої рецептури, тобто на ті, так звані соціальні сорти, які найбільш користуються попитом серед малозабезпечених верств населення», - зазначив Швайка.

Тим часом, київська міська влада обіцяє зробити все, щоб незахищені верстви населення не відчули зростання цін на хліб. «Я звернувся до ПАТ «Київхліб», щоб зробити все можливе, щоб ціна на хліб не росла. Більш того, я зараз спілкуюся з різними виробниками, і з деякими з них вже є домовленість, що ціна буде фіксована деякий час», - пообiцяв київський міський голова Віталій Кличко. Але на який саме час, не пояснив.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram