ГоловнаПолітика

Слідком РФ прогнозує тюремний строк 5 командирам 72 бригади

Слідство клопоче про їх арешт

Слідком РФ прогнозує тюремний строк 5 командирам 72 бригади
Архив
Фото: Кузьма Джунь

Слідчий комітет Російської Федерації затримав командира першого батальйону 72 механізованої бригади Збройних сил України Івана Войтенка, а також чотирьох його підлеглих. Про це йдеться на сайті комітету.

Як наголошується, в рамках розслідування кримінальної справи про застосування заборонених засобів і методів ведення війни (ч.1 ст.356 КК РФ) Слідчим комітетом Російської Федерації допитано як свідків понад 400 українських військовослужбовців та прикордонників, які перетнули кордон Російської Федерації 3 серпня.

Слідчі також провели комплекс слідчо-оперативних заходів, спрямованих на встановлення причетності цих військовослужбовців до злочинів проти мирних громадян на території Луганської та Донецької областей. На підставі отриманих даних як підозрюваних затримали командира першого батальйону 72 механізованої бригади Збройних сил України Івана Войтенка, а також його підлеглих: заступника командира Віталія Дубиняка, командира танкового батальйону Олександра Полякова, начальника штабу Олександра Охріменка та командира першої роти Дмитра Устилка. У своїх свідченнях затримані визнають сам факт участі у військових діях і застосування різних видів зброї.

"При цьому вони заперечують, що застосовували цю зброю проти мирних громадян. Проте слідство має докази, що саме 72 бригада за наказом командира Войтенка з 19 липня по 3 серпня при обстрілі міст Червонопартизанськ і Краснодон Луганської області використовувала важке наступальне озброєння невибіркової дії, внаслідок чого поранено і загинули щонайменше 10 мирних громадян і зруйновано не менше ніж 20 житлових будинків та об'єктів соціальної інфраструктури. Ці дані підтверджуються і показаннями свідків інших українських військових, які служили в цій бригаді і перейшли на територію Російської Федерації", - йдеться в повідомленні.

"Враховуючи, що зброя, яку мала 72 бригада, аналогічна тим видам, які можуть використовуватися в тому числі і для обстрілу боєприпасами, начиненими запальною сумішшю Н-17 (так званими "фосфорними" зарядами), слідчі перевіряють причетність затриманих до застосування цих заборонених міжнародними правовими актами боєприпасів. Також перевіряється їх причетність до обстрілу російської території", - додає слідчий комітет.

Слідство клопоче перед судом про обрання щодо п'ятьох підозрюваних запобіжного заходу у вигляді арешту.

Нагадаємо, що 438 українських військовослужбовців перетнули кордон РФ через інтенсивний артилерійський обстріл їхніх позицій.

Для українських військовослужбовців неподалік від прикордонного пункту пропуску "Гукове" розбили польовий табір.

Винними в тому, що сталося, 72 бригада вважає керівництво АТО і працівників тилу, які не допомогали з забезпеченням.

Командира однієї з рот 72 механізованої бригади, капітана Олександра Портяненка, якого разом з іншими солдатами підозрюють у самовільному залишенні місця служби й умисному знищенні військового майна, випустили на поруки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram