ГоловнаПолітика

За фактом викрадення Надії Савченко порушено кримінальну справу

Справа української льотчиці може опинитися в Європейському суді з прав людини

За фактом викрадення Надії Савченко порушено кримінальну справу
Фото: стоп-кадр с ролика на Youtube

За фактом викрадення та незаконного позбавлення волі української льотчиці Надії Савченко, що опинилася в воронезькому СІЗО, порушено кримінальну справу.

Як повідомляється на сайті Генпрокуратури, слідство проводиться Сватівським райвідділом міліції. Кримінальне провадження здійснюється за частиною 3 статті 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу.

У свою чергу, прес-служба омбудсмена Валерії Лутковської повідомляє, що справа Савченко незабаром може опинитися в Європейському суді з прав людини.

"Я буду вирішувати цю складну ситуацію двома шляхами. По-перше, шляхом офіційного звернення до уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Елли Памфілової і до відповідного регіонального омбудсмена в РФ з тим, щоб з'ясувати, яким чином Надія Савченко потрапила у Воронеж. По-друге, буде йти співробітництво через правозахисну спільноту. Вже є кілька правозахисних ініціатив, які розглядають можливість звернення в міжнародні інстанції, в тому числі до Європейського суду з прав людини, посилаючись на правило 39, коли Європейський суд має право втрутитися в ситуацію. Адже зараз ситуація виглядає як викрадення людини з території України", - заявила омбудсмен.

Нагадаємо, Савченко брала участь в боях у складі добровольчого батальйону "Айдар" і в червні потрапила в полон до сепаратистів під містом Щастя в Луганській області. 20 червня в Інтернеті з'явилося відео допиту Савченко терористами.

8 липня з'явилася інформація, що Савченко перебуває в СІЗО Воронежа. Їй пред'явили звинувачення в пособництві вбивству журналістів ВДТРК під Луганськом.

У СК РФ також стверджують, що Савченко була затримана в РФ після того, як перетнула кордон без документів під виглядом біженки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram