ГоловнаПолітика

Порушення були не більш ніж на 5% виборчих дільниць, - ENEMO

За словами міжнародних спостерігачів, вибори пройшли чесно і прозоро

Порушення були не більш ніж на 5% виборчих дільниць, - ENEMO

Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами ENEMO заявила про те, що вибори президента України 25 травня пройшли чесно і прозоро.

Про це сьогодні сказав голова місії ENEMO Пітер Новотни, презентуючи попередній звіт про дострокові вибори президента, повідомляє власний кореспондент LB.ua.

"За попередньою оцінкою ENEMO, голосування 25 травня проведено в прозорій й ефективній формі з незначними порушеннями, які не матимуть суттєвого впливу на результати виборів", - зазначив він.

Представники організації зазначили велику явку виборців і гідну роботу ЦВК у таких складних умовах.

У ENEMO зафіксували поодинокі випадки порушень на не більш ніж 5% виборчих дільниць. Серед таких порушень були зазначені запізнення з відчиненням дільниць, голосування по кілька людей у кабінці, неналежно опечатані виборчі урни. Організація нагадала і про ситуацію в Донецькій і Луганській області, де були зафіксовані випадки погроз і залякування виборців.

Незважаючи на напружену ситуацію у східних регіонах країни, Новотни заявив, що дострокові вибори президента якісно відрізняються від виборів 2012 року і привітав виборчу реформу, яка відбулася в березні цього року.

"Проте, - додав Новотни, - необхідно і далі продовжувати відкрите і змістовне обговорення виборчої реформи, залучаючи до дискусії зацікавлені сторони та громадянське суспільство зокрема".

Зазначимо, що місія ENEMO працює в Україні з 1 травня. На дострокові вибори президента України було відправлено 300 спостерігачів.

Наразі Центрвиборчком опрацював 80,01% протоколів, згідно з підрахунками, лідирує Петро Порошенко - 54% голосів.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram