ГоловнаПолітика

Україна подала до Європейського суду перший пакет документів у рамках позову до Росії

Справа стосується масового порушення прав українців на території Криму

Україна подала до Європейського суду перший пакет документів у рамках позову до Росії

До Європейського суду з прав людини подано перший пакет документів у рамках спорів між Україною і Росією.

Про це в ефірі програми "Події" на телеканалі "Україна" повідомив міністр юстиції Павло Петренко, пише РБК-Україна.

"Мова йде про відповідну справу, яка зараз розглядається в Європейському суді з прав людини за позовом України проти Росії, який стосується масового порушення прав наших громадян на території Криму", - додав міністр.

За словами Петренка, Україна також звернулася до Європейської комісії з прав людини, Комітету ООН з прав людини, Комітету протидії тортурам і страти в Європі.

"У ці органи ми як Міністерство юстиції подали низку звернень і доказів, що стосуються масового порушення прав громадян на території Криму і східних областей України", - розповів Петренко.

Петренко підкреслив, що, вже подано факти й надані також докази, в тому числі, відео, щодо того, що саме військовослужбовці РФ були причетні до порушення прав людини в Криму.

"Наприклад, у випадку примусового отримання громадянства - це питання порушення групи конвенцій, і відповідного пакту про політичні та громадянські права. Після винесення цього рішення, український громадянин, на якого тиснули, і змушували фактично підтвердити українське громадянство, а потім автоматично переводили в російське громадянство, може подати заяву та отримати компенсацію від РФ", - розповів міністр.

Міністр зазначив, що РФ зобов'язана буде платити такі компенсації, тому що є членом Ради Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram