ГоловнаПолітика

Рада має намір створити комісію з реабілітації незаконно засуджених

Комісія складатиметься з 10 суддів у відставці та 5 представників громадськості

Рада має намір створити комісію з реабілітації незаконно засуджених
Фото: Макс Левин

Верховна Рада взяла за основу проект закону "Про реабілітацію незаконно засуджених осіб".

За ухвалення відповідного законопроекту №4389 у першому читанні проголосували 240 депутатів. Після цього спікер Олександр Турчинов поставив на голосування ухвалення документа в цілому, однак лише 216 депутатів (при необхідних для ухвалення 226) віддали свої голоси за це. У підсумку документ 231 голосом відправили на доопрацювання.

Законопроектом пропонується створити Комісію з питань реабілітації незаконно засуджених осіб, яка складатиметься з 15 осіб, 10 з яких - судді (у відставці) та 5 - представники громадськості. Склад Комісії затверджуватиметься Верховною Радою.

У разі ухвалення Комісією рішення про наявність ознак прийняття судового рішення особа має право на звернення до суду для встановлення статусу реабілітованого. Суд при цьому має розглядати справу за правилами, встановленими для перегляду справ за нововиявленими обставинами.

Згідно із

законопроектом, у разі винесення виправдувального вироку, суд визнає особу реабілітованою. Така особа матиме право на відшкодування (повернення) конфіскованого майна з державного бюджету; сум сплачених штрафів, призначених як покарання; стягнтуих із особи процесуальних витрат у кримінальному провадженні; компенсації коштів у розмірі однієї мінімальної заробітної плати за кожен місяць перебування під вартою в місцях позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram