ГоловнаПолітика

Литвин запропонував підвищити поріг офіційного статусу для регіональних мов

Спікер вніс законопроект як заміну закону Ківалова-Колесніченка.

Литвин запропонував підвищити поріг офіційного статусу для регіональних мов
Фото: Макс Левин

Голова Верховної Ради Володимир Литвин сьогодні зареєстрував проект закону №11052 "Про порядок застосування мов в Україні".

Документом запропоновано дозволити надавати мовам офіційний статус регіональних, обласного значення в областях, де мешкає не менш ніж 15% носіїв цих мов.

Законопроект пропонує визначити порядок і межі використання регіональної мови або мови національних меншин, а також регіональної мови обласного значення.

При цьому запропоновано визначати наявність мови обласного значення на підставі даних всеукраїнського перепису населення про те, що кількість громадян-носіїв регіональної мови в області, Криму, містах Києві та Севастополі становить не менш ніж 15% від загальної чисельності громадян, які проживають у відповідній адміністративно-територіальної одиниці.

Право на ініціювання відповідних заходів для офіційного використання мови, згідно з документом, надається громадянам, які постійно проживають у відповідних регіонах.

При цьому запропоновано встановити, що такі заходи ініціюють шляхом збору підписів громадян.

Рішення щодо застосування заходів, спрямованих на використання таких мов у визначених законопроектом межах, ухвалюють Верховна Рада Криму, обласні ради та ради Києва та Севастополя протягом місяця з дня одержання належно оформлених документів.

У разі ухвалення законопроекту він набуде чинності одночасно із законом "Про внесення змін до закону України "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин".

При цьому також запропоновано визнати таким, що втратив чинність, закон "Про засади державної мовної політики".

Також запропоновано доручити Кабінету Міністрів протягом півроку підготувати і подати на розгляд Ради проект закону про внесення змін до Закону "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов".

Нагадаємо, надісланий на підпис Президентові закон про мовну політику передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади в разі проживання щонайменше 10% носіїв на територіях, де поширена ця мова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram