ГоловнаПолітика

Кучма: Президент повинен поділитися з Радою повноваженнями

На думку колишнього президента, парламент повинен стати соціально відповідальним.

Кучма: Президент повинен поділитися з Радою повноваженнями
Фото: Макс Левин

Колишній президент (1994-2005) Леонід Кучма виступає за те, щоб Президент поділився з парламентом повноваженнями.

Про це він сказав в інтерв'ю російському виданню "Московские новости".

"Парламент, який не відповідає за економіку і внутрішню політику, безвідповідально ухвалює популістські рішення, які ставлять країну іноді на межу виживання", - вважає він.

"Подивіться, що коїться з пільгами - у нас вся країна отримує пільги. У нас учасників війни в два рази більше, ніж у Росії. Вся Україна чорнобильські пільги отримує. А де на це взяти грошей? І шукати їх - уряду, не парламенту, який ухвалив таке рішення. Ну, це абсолютний абсурд. Парламент також має ухвалювати непопулярні рішення, але якщо він не відповідає разом з урядом за економічну і соціальну політику - він ніколи цього не зробить", - додав Кучма.

Він сумнівається, що Верховна Рада буде працювати конструктивно, якщо за підсумками осінніх парламентських виборів більшість місць в Раді отримають опозиційні політичні сили.

"Це сьогодні у Президента Януковича є тверда підтримка у Верховній Раді. А що буде завтра, після наступних парламентських виборів? Якщо опозиція буде мати там більшість, то жоден законопроект не пройде. Вони діятимуть не з точки зору національних інтересів, а ставитимуть підніжки уряду і Президенту з чисто кон'юнктурних міркувань, готуючи політичний ґрунт для наступних виборів", - сказав він.

Виходом з цієї ситуації Кучма вважає зміну моделі взаємодії владних структур.

"Необхідно Президенту поділитися з парламентом повноваженнями, а, отже, і відповідальністю, таким чином зробивши парламент соціально відповідальним. Так, Президент віддає значну частину своїх повноважень. Але й у Президента з'являється один головний механізм - право розпуску парламенту... Для України найбільш оптимальною є саме парламентсько-президентська форма правління. Тоді парламент відповідає за все, що відбувається в такій самій мірі, як глава держави і уряд", - вважає екс-президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram