ГоловнаПолітика

СБУ переслідує журналіста через справу дніпропетровських терористів

Журналіст особисто знає трьох із чотирьох заарештованих "підривників".

СБУ переслідує журналіста через справу дніпропетровських терористів
Фото: ain.ua

СБУ переслідує журналіста "Української правди", заявляє головний редактор видання Олена Притула.

Про це вона пише у своєму блозі, не називаючи прізвища журналіста.

"За інформацією, якою ми володіємо, за ним ведеться зовнішнє спостереження, прослуховуються його телефонні розмови", - зазначає вона.

На її думку, переслідування пов'язане з тим, що журналіст особисто знає трьох із чоирьох осіб, яких заарештовано СБУ в якості підозрюваних в організації квітневих вибухів у місті Дніпропетровську.

"Через деякий час після їх затримання він намагався вийти на зв'язок з родичами затриманих з пропозицією, щоб ті погодилися публічно обговорювати деталі події", - зазначає Притула.

"Незважаючи на те, що родичі відмовилися надавати будь-яку інформацію, за журналістом УП тривало спостереження. Саме цим ми пояснюємо наступні події", - пише головний редактор.

Вона розповідає, що 20 червня журналіст приїхав на поїзді в місто Дніпропетровськ. Біля виходу з вагону його зустріли двоє людей, які пред'явили посвідчення співробітників СБУ. Вони супроводили журналіста в службовий автомобіль, причому його сумку поставили в багажник авто.

За її словами, журналіста привезли в будівлю слідчого відділу СБУ. У цій будівлі він знаходився приблизно з 13-30 до 20-00. Сумка з його речами залишилася в багажнику авто Служби безпеки.

Під час зустрічі журналісту демонструвалися документи і відео, які нібито незаперечно доводили провину затриманих. Зокрема, йому показали кілька фрагментів із документів - ксерокопію з вибіленими сторінками, на якій були написані лише два випадкових абзаци, де один із затриманих нібито визнає свою провину.

"І хоча лист було адресовано саме журналісту "Української правди", ознайомитися з повним текстом цього документа йому не дозволили. Зокрема, цей лист міг стати причиною стеження, організованого за нашим співробітником", - пише вона.

Крім того, зазначає Притула, співробітники СБУ без належних санкцій провели обшук особистих речей журналіста - тієї самої сумки з речами, яку він поставив в багажник службового автомобіля. "На це вказують кілька ознак, на які ми можемо вказати компетентним органам", - додає редактор.

За її словами, увечері 21 червня щодо журналіста УП було вчинено ще одну дію, яка вказує на активність співробітників СБУ. На вокзалі міста Дніпропетровська близько о 22-00 він зустрічався зі своїм знайомим. Під час розмови до них підійшов чоловік з фотоапаратом, і в притул сфотографував їх, використавши спалах. Після цього людина піднялася на перехід над залізничними шляхами, і зробила ще один знімок.

"Ми вбачаємо в діях співробітників СБУ тиск на журналіста "Української правди" і громадянина. Ми вважаємо, що його переслідування організовано з метою не допустити втручання незалежного ЗМІ в перебіг справи "дніпропетровських підривників", в якій насправді існує безліч неясностей і нісенітниць", - підкреслює Притула.

"Ми не виключаємо організації провокацій щодо як згаданого журналіста, його сім'ї та близьких, так і щодо інших журналістів і редакторів "Української правди" в майбутньому", - підкреслює Притула.

Притула повідомляє, що видання направляє офіційні запити в СБУ, Генеральну прокуратуру, МВС, Адміністрацію Президента й інші уповноважені органи. "Ми вимагаємо відповісти, на якій підставі організовано явно протизаконне переслідування журналіста "Української правди", - зазначає вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram