ГоловнаПолітика

Депутати проголосували за дозвіл вибирати мову навчання в дитсадках

Прийнятий у першому читанні законопроект ініціювали депутати більшості.

Депутати проголосували за дозвіл вибирати мову навчання в дитсадках
Фото: Макс Левин

Парламент проголосував у першому читанні за законопроект про дозвіл батькам вибирати мову навчання дітей у дошкільних установах.

За ухвалення в першому читанні законопроекту № 9714-1 проголосували 245 депутатів за мінімально необхідних 226.

Рада має намір внести відповідні зміни в Закон "Про дошкільну освіту".

Зокрема, у статті 6 відповідного нормативного документа парламент планує закріпити право вільного вибору батьками мови виховання їхньої дитини.

За проектом, для задоволення національних, культурно-освітніх і мовних потреб громадян можуть створювати дошкільні навчальні заклади, в яких виховання дітей відбуватиметься їхньою національною або іншою мовою.

У разі необхідності в дитсадках можуть створювати окремі групи, в яких виховання здійснюватимуть іншою мовою, ніж у закладі загалом.

Згідно з проектом, від сплати за харчування дитини звільняються батьки, у сім'ях яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищував прожиткового мінімуму, а також батьки, діти яких досягли старшого дошкільного віку (від 5 до 6 років).

Ініціатори законопроекту - депутати Катерина Самойлик (фракція Комуністичної партії), Віталій Курило (група "Реформи в ім'я майбутнього") і Сергій Баранов-Мохорт (фракція Партії регіонів).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram