ГоловнаПолітика

Гельсінська комісія: вибори в Україні можуть бути зіпсовані

В американській організації стурбовані діями Януковича.

Гельсінська комісія: вибори в Україні можуть бути зіпсовані

Гельсінська комісія (США) вважає, що ув'язнення лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко й екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка шкодить виборам до Верховної Ради.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби комісії.

"Якщо вони (Тимошенко і Луценко) й інші високі чиновники колишнього уряду не будуть звільнені з в'язниці й повністю відновлені в політичних і громадянських правах, вибори в жовтні будуть зіпсовані самим фактом їхнього тюремного ув'язнення", - зацитовано в повідомленні заяву голови комісії, конгресмена Крістофера Сміта, яку він виголосив 17 травня на слуханнях у США "Прийдешні українські вибори: поворотний момент".

Комісія зазначає, що низка дій влади Україна на чолі з Президентом Віктором Януковичем свідчить про відхід від демократії в Україні, через що комісія висловлює занепокоєння з приводу передвиборного клімату в країні та умов проведення виборів.

Тюремне ув'язнення Тимошенко і Луценка комісія вважає несправедливим і таким, що упосліджує весь виборчий процес.

Нагадаємо, на цих слуханнях, як зазначено в повідомленні, з Києва за допомогою програми-месенджера Skype виступила донька Тимошенко Євгенія, яка сказала, що остерігається за життя матері й закликала США далі тиснути на українську владу з вимогою звільнити політичних діячів опозиції.

Комісія США з безпеки і співробітництва в Європі, відома також як Гельсінська комісія, є незалежним урядовим органом США, створеним 1976 року, щоб контролювати дотримання положень Гельсінської угоди й інших зобов'язань у рамках Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Як уже повідомляли, вчора, 22 травня, Європарламент розпочав розгляд ситуації в Україні та справи Тимошенко. Він має намір ухвалити резолюцію, голосування за яку призначено на 24 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram