ГоловнаПолітика

Депутати сьогодні продовжать розбиратися з КПК

Сьогодні, 11 квітня, Верховна Рада України продовжить розгляд у другому читанні Кримінально-процесуального кодексу.

Депутати сьогодні продовжать розбиратися з КПК
Фото: Макс Левин

Як відомо, Верховна Рада України прийняла 47 із 614 статей, занесених у таблицю поправок, підготовану до другого читання Кримінально-процесуального кодексу.

Нардепи внесли нові норми в статтю 31, згідно з якими карне провадження щодо посадових осіб, які займають особливо відповідальне становище, й осіб, посади яких віднесені до першої категорії посад, здійснюється: у суді першої інстанції — колегіально судом у складі 3 суддів, які мають стаж роботи на посаді судді не менш ніж 5 років, а в разі здійснення карного провадження щодо злочинів, за здійснення яких передбачено довічне позбавлення волі, за клопотанням обвинувачуваного - судом присяжних у складі 2 суддів, які мають стаж роботи на посаді судді не менш ніж 5 років, і 3 присяжних.

Також народні депутати проголосували "за" виправлення до статті 41 "Оперативні підрозділи", згідно з якою оперативні підрозділи органів внутрішніх справ, органів безпеки, органів, які здійснюють контроль над дотриманням податкового законодавства, органів Державної пенітенціарної служби, органів Державної прикордонної служби, органів Державної митної служби, здійснюють слідчі (пошукові) дії й негласні слідчі (пошукові) дії в карному провадженні за письмовим дорученням слідчого, прокурора.

Окрім того, депутати внесли виправлення, згідно з яким підозрюваний, обвинувачуваний має право на першу вимогу одержати захисника й побачення з ним до першого допиту з дотриманням умов, що забезпечують конфіденційність, а також після першого допиту мати такі побачення без обмеження їх кількості й тривалості; на участь захисника в проведенні допиту й інших процесуальних дій, на відмову від захисника будь-якої миті карного провадження, а також право на одержання правової допомоги за рахунок держави за відсутності в обвинуваченого коштів.

Виправлення, внесені в КПК, також передбачають, що захисником підозрюваного, обвинуваченого може бути адвокат або інший фахівець у галузі права, який має ступінь кандидата або доктора юридичних наук.

Нардепи відмовилися внести в КПК норму, згідно з якою обвинувачений, підозрюваний під час ознайомлення з матеріалами провадження мають право робити з них копії за допомогою фото- й відеотехніки. Також парламент відхилив норму, якою пропонували забезпечити повну фіксацію судового засідання.

Зазначимо, у першому читанні Рада прийняла КПК у лютому цього року. Документом вводиться такий запобіжний захід, як домашній арешт.

Одразу після подання заяви до міліції заявник автоматично стає потерпілим, оминаючи всі стадії слідства й збору доказів, які є сьогодні.

Також проект передбачає можливість укладання угоди між прокурором і обвинуваченим про визнання провини й угоди про примирення між потерпілим і обвинуваченим. Однак така угода не може бути підписана, коли вчинено тяжкий або особливо тяжкий злочин.

Пропонується також увести модель судового розгляду, коли в процесі беруть участь двоє суддів і троє присяжних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram