ГоловнаЕкономікаБізнес

Міністр енергетики США назвав "Північний потік-2" нищівним ударом по безпеці Європи

"Європа стане вразливішою в плані перебоїв з поставками".

Міністр енергетики США назвав "Північний потік-2" нищівним ударом по безпеці Європи
Рик Перри
Фото: EPA/UPG

Міністр енергетики США Рік Перрі назвав російський газопровід "Північний потік-2" нищівним ударом по безпеці Європі.

Про це він сказав на енергетичному форумі у Вільнюсі, пише "Делфі".

"Це збільшить вплив Росії на зовнішню політику Європи, а Європа стане вразливішою у плані перебоїв з поставками... "Північний потік-2" завдасть нищівного удару по енергетичній різноманітності і безпеці Європи", - пояснив Перрі.

Він сказав, що цей проєкт може замінити транзит газу через Україну, і тоді Росія повністю контролюватиме постачання трубопровідного газу в Європу.

"Газопровід стане єдиним джерелом поставок з єдиної країни, яка буде поставляти цей газ за одним маршрутом і поставлятиме його, використовуючи залежні держави, які, зокрема, підіб'є під волю Москви", - сказав Перрі.

"Північний потік-2" знаходиться на завершальній стадії будівництва. Проект поки що стикнувся з перешкодою у вигляді відсутності дозволу на прокладку труб у водах Данії, але Росія заявляла, що обійде спірну територію.

За словами Перрі, альтернативою російському газу має стати американське скраплене паливо. Він сказав, що США намагатимуться посилити зв'язки у енергетиці з країнами Центральної та Східної Європи.

Для цієї мети будуть сформовані чотири робочі групи, відповідальні за ефективність енергетики та поновлювальні джерела енергії, ядерну енергетику, безпеку поставок і захист критичної інфраструктури. Останню групу очолить Литва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram