ГоловнаЕкономікаДержава

Рада зібралася скасувати пайовий внесок для будівництва

Відповідний законопроєкт прийнято в першому читанні.

Рада зібралася скасувати пайовий внесок для будівництва
Фото: iStock/Global Images Ukraine

Верховна Рада в середу прийняла в першому читанні законопроєкт №1059 про стимулювання інвестиційної діяльності в Україні.

За нього проголосували 290 народних депутатів.

Одним з положень цього законопроєкту запропоновано скасувати обов'язкову сплату пайового внеску в розвиток інфраструктури населеного пункту в розмірі 4% від вартості житлового будівництва і 10% від вартості нежитлової забудови.

У пояснювальній записці сказано, що пайовий внесок є квазіподатком на будівництво, який формально сплачується забудовником, але фактично лягає на покупця нерухомості.

Аналоги українського пайового внеску вкрай рідкісні у світовій практиці, а якщо і трапляються, то застосовуються в суттєво нижчих розмірах і не пов'язані з будівельними роботами, які виконують на земельних ділянках приватної власності. За даними рейтингу Doing Business 2017, існування в Україні пайового внеску збільшує витрати на адміністративні процедури, пов'язані з будівництвом промислового об'єкта, в середньому до 15,2%.

Автором законопроєкту є депутатка Олена Шуляк, яка раніше керувала напрямком "Будівництво" в організації "Офіс ефективного регулювання" (BRDO).

У 2018 році в інтерв'ю LB.ua Шуляк говорила, що пайовий внесок - джерело корупції і компенсаторів для його скасування цілком достатньо. "Скасування такого податку було б не просто прогресивною історією. Це шанс зробити країну більш конкурентною в боротьбі за залучення інвесторів", - заявляла вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram