ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ: рішення про незаконність націоналізації Приватбанку ускладнює співпрацю з МВФ і ЄБРР

Рішення несе потенційні ризики для фінансової стабільності України в майбутньому.

НБУ: рішення про незаконність націоналізації Приватбанку ускладнює співпрацю з МВФ і ЄБРР
Фото: София Гаврилюк

Рішення суду про незаконність націоналізації Приватбанку ускладнює співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями, зокрема МВФ, Світовим банком і ЄБРР. Про це повідомляється на сайті НБУ за підсумками засідання Ради з фінансової стабільності за участю представників МВФ, Світового банку та ЄБРР.

"Це рішення суду ускладнює співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями, зокрема МВФ, Світовим банком і ЄБРР, а також захист інтересів держави в судових процесах в інших юрисдикціях щодо збитків, заподіяних колишніми власниками Приватбанку", - повідомляє прес-служба НБУ.

Учасники засідання констатували, що після прийняття рішення окружним адміністративним судом Києва про неправомірність висновку неплатоспроможності Приватбанку з ринку ситуація залишається спокійною і контрольованою.

"Банк працює в звичайному режимі, повністю і своєчасно виконує всі зобов'язання перед клієнтами", - йдеться в повідомленні.

Відзначається також, що відповідне рішення суду створює правову невизначеність, а отже, і потенційні ризики для фінансової стабільності в Україні в майбутньому.

Нагадаємо, уряд України за пропозицією НБУ і колишніх акціонерів Приватбанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, 18 грудня 2016 року ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. На його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 млрд гривень. Як заявили в НБУ, до націоналізації Приватбанку завдали шкоди мінімум на 5,5 млрд доларів.

Окружний адмінсуд Києва 18 квітня 2019 року за позовом Коломойського визнав націоналізацію банку незаконною. Нацбанк і Мінфін заявили, що подадуть апеляцію після офіційного оприлюднення рішення суду і впевнені в своїй правоті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram