ГоловнаЕкономікаДержава

Європейська ракета "Вега" з українським двигуном успішно вивела на орбіту італійський супутник

Запуск здійснили сьогодні вночі з космодрому в Південній Америці.

Європейська ракета "Вега" з українським двигуном успішно вивела на орбіту італійський супутник
Фото: global.jaxa.jp

Європейська ракета-носій легкого класу Vega з українським двигуном успішно вивела на сонячно-синхронну земну орбіту італійський супутник дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) PRISMA. Про це повідомляє прес-служба ДП "КБ Південне".

Запуск здійснили 22 березня о 03:50 за Києвом із космодрому Куру у Французькій Гвіані (Південна Америка), це вже 14-й запуск у межах програми Vega і перший 2019 року.

Космічний апарат PRISMA масою 879 кг - малий супутник італійського космічного агентства (ASI). Основне завдання супутника - продемонструвати роботу нового потужного електрооптичного інструмента. Він поєднує гіперспектральний прилад і чорно-білу камеру. Гіперспектральний прилад буде спостерігати у 239 діапазонах, від видимого та ближнього інфрачервоного (VNIR) до короткохвильового інфрачервоного діапазону (SWIR). PRISMA допоможе з моніторингом сільськогосподарських і водних ресурсів, екологічної ситуації. Очікуваний термін роботи супутника - 5 років.

Ракету-носій Vega розробило Європейське космічне агентство спільно з Італійським космічним агентством. Вона призначена для виведення на сонячно-синхронну орбіту висотою 1200 км супутників масою до 1200 кг або на полярну орбіту висотою 700 км супутників масою 1500 кг.

Успішний пробний пуск Vega здійснили в лютому 2012 року. З травня 2013 року ЕSА почала комерційну експлуатацію нової РН. В інтересах замовників на орбіту виведено близько 30 супутників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram