ГоловнаЕкономікаДержава

Україна вийшла із застарілого договору СНД часів планової економіки

МЗС доручили повідомити в Москву про припинення угоди.

Україна вийшла із застарілого договору СНД часів планової економіки
Фото: www.belvpo.com

Кабінет Міністрів на засіданні 30 січня вирішив припинити дію угоди про загальні умови поставок товарів між організаціями держав-учасниць СНД.

Про це повідомила прес-служба Мінекономіки.

Цей договір від 1992 року визначав принципи підписання, зміни та розірвання міждержавних торговельно-економічних угод країн СНД, зокрема обсяги, ліміти, терміни поставок товарів, а також закріплював конкретних постачальників за певними покупцями.

Уряд України визнав, що регулювання часів планової економіки в умовах сучасних принципів ринкової економіки є неприпустимим.

Крім того, на сьогодні відсутні фактичні міждержавні торгово-економічні угоди між державами-учасницями СНД.

Міністерство закордонних справ має повідомити Виконавчий комітет СНД про припинення для України дії угоди.

Нагадаємо, Україна, яка так і не ратифікувала статут СНД від 1993 року, зазначена в співдружності, але не платить членських внесків і співпрацю в рамках СНД звела до мінімуму.

У травні 2018 року президент Петро Порошенко підписав указ, яким активував рішення РНБО про остаточне припинення участі України в роботі статутних органів СНД. Він, зокрема, передбачає закриття постійного представництва України в цій організації.

За словами Порошенка, Київ проведе ревізію всіх міжнародних договорів, укладених у рамках СНД, і вийде з тих, що не відповідають національним інтересам України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram