ГоловнаЕкономікаБізнес

PayPal. Чому його досі немає в Україні?

PayPal — найбільша платіжна електронна система у світі, яка вже працює більш ніж у 200 країнах світу, проте досі офіційно не представлена в Україні. Чому так сталося, які її переваги та наскільки реальні перспективи її виходу на наш ринок?

Фото: Depositphotospeshkova

Що таке PayPal?

Компанія PayPal була заснована 20 років тому групою студентів. У перші ж місяці вона почала обслуговувати електронні аукціони і всього через місяць після запуску більше 1 млн аукціонів на eBay, найбільший у світі онлайн-майданчик для проведення аукціонів, пропонували оплату за допомогою цієї платіжної системи.

В офісі eBay досить швидко відреагували на появу системи, яка ідеально підходить для їхнього бізнесу й може принести чималий прибуток. Уже в 2002 році PayPal була поглинена eBay і з цього часу більше половини угод проводилися саме за допомогою цієї системи. Компанії знову відділилися тільки на початку 2015 року.

У тому ж році компанія створила сервіс PayPal.me, який дозволяє створювати особисті сторінки для прийому платежів. Ця функція особливо важлива для бізнесу, оскільки допомагає швидко отримувати оплату за товари та послуги.

З 2013 року підрозділ PayPal Working Capital здійснює послуги кредитування малого бізнесу. Кредити видаються в розмірі до 125 тис. доларів. Проте в 2017 PayPal викупив компанію в сфері онлайн-кредитування Swift Financial, яка є провідним провайдером в сфері онлайн-кредитування для малого бізнесу в США. Ця покупка дозволила збільшити розмір довгострокових кредитів до 500 тис. доларів.

16 серпня 2017-го стало відомо про укладення угоди між PayPal та британським технологічним стартапом Thyngs. Thyngs займається мобільними платежами, а його технологія дає можливість користувачам прикласти телефон до наклейок на різних об’єктах для отримання інформації за допомогою QR-кодів, NFC, Bluetooth, а також для здійснення платежів. У результаті об'єднання компаній, PayPal запропонує свою платформу для безконтактних платежів, а Thyngs отримає доступ до 200-мільйонної клієнтської бази PayPal.

Чому всі про нього говорять?

Ключовою перевагою PayPal перед іншими дебетовими електронними система є її рекордна поширеність. Простіше перерахувати країни, де система не працює і майже завжди причина в законодавстві цих країн.

Фото: ТЕХНО bigmir)net

Таку поширеність серед користувачів система отримала завдяки ряду переваг. При чому, їх відчувають по обидва боки ринкових відносин.

Покупці обирають PayPal через швидкий процес реєстрації, простоту в управлінні, захищеність, відсутність потреби передавати відомості про банківські рахунки та ретельну перевірку продавців. Крім того, система пропонує захист покупця від обману. Якщо замовлений продукт не був отриманий або прийшов пошкодженим, PayPal сам перевірить процес покупки. Якщо всі претензії будуть підтверджені, то гроші вам повернуть.

Продавець же має можливість швидко отримувати платежі, вбудувати кнопку для оплати на сайт, легко управляти всіма платіжними операціями. Проте найголовніші переваги — це можливість отримувати оплату з-за кордону та підтримка великої кількості валют. Це дає можливість отримувати оплату з інших країн і, як наслідок, експортувати свої товари.

Проте все ж ідеалізувати PayPal не потрібно. Система має і ряд недоліків, які не критичні, як показує кількість користувачів, проте все ж важливі. По-перше, обліковими записами PayPal часто зловживають злочинці, що пов’язано із популярністю системи. По-друге, PayPal може ділитіся вашими даними з третіми особами. Це необхідно для обробки транзакцій або дотримання правил інших сервісів. Тому є ймовірність, що ваші дані будуть відправлені іншим компаніям для перевірки кредитоспроможності, вирішення спорів і навіть для маркетингових цілей.

Чому досі не в Україні?

Насправді, PayPal частково працює з Україною і приймає картки VISA та MasterCard, випущені українськими банками, для оплати товарів та послуг в Інтернеті. Однак система не дає можливості вводити кошти в Україну, що робить неможливим продаж товарів та послуг через цю систему в українських інтернет-магазинах. Через те PayPal в Україні використовується здебільшого для оплати покупок у зарубіжних інтернет-магазинах.

В нещодавньому інтерв’ю LB.ua заступник міністра економічного розвитку і торгівлі – торговий представник України Наталія Микольська розповіла, що вона та керівник “Укрпошти” Ігор Смілянський вважають, що захід PayPal може збільшити електронну комерцію в декілька разів.

Фото: Макс Требухов

Основною причиною, чому система досі не працює в Україні полягає в тому, що Нацбанк вимагає від всіх міжнародних платіжних систем проходити реєстрацію в Україні. Водночас PayPal не бажає реєструватися в Україні, оскільки не робить цього в жодній країні.

При чому розмови про вихід системи на український ринок почалися ще в 2015 році. Проте попередні спроби усунути регуляторні бар’єри для виходу системи на наш ринок закінчилися провалом.

Про систему знову заговорили 4 червня 2018 року, коли Петро Порошенко підписав Закон «Про валюту і валютні операції». Основною його перевагою є лібералізація валютних операцій в Україні. Найбільше переваг нового закону мають відчути на собі експортери та імпортери.

Якщо ж говорити саме про PayPal, то найбільш важливими пунктами нового закону є відсутність потреби реєструвати кредити від нерезидентів та однакові права для резидентів та нерезидентів у сфері здійснення валютних операцій. Введення закону в дію відбудеться 7 лютого 2019 року. Сподіватимемося, що цей закон нарешті дасть можливість PayPal зайти в Україну, а українські виробники отримають ширші можливості для експорту власних товарів.

Денис ПристайДенис Пристай, Журналист
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram